Uppsats: Jämförelse SWE och USA militär ledarskapslitteratur

Här diskuteras allt som berör den svenska försvarsmakten, värnplikt och utlandstjänst.
Skriv svar
Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Uppsats: Jämförelse SWE och USA militär ledarskapslitteratur

Inlägg av York » 14 jan 2016 01:51

En uppsats (från 2009) skriven av en studerande vid Sjökrigsskolan som jämför svensk och amerikansk militär ledarskapslitteratur. Lite halvintressant akademisk studie. :)

https://www.diva-portal.org/smash/get/d ... TEXT01.pdf
Sammanfattning
Den här uppsatsen har syftat till att redogöra vilka teorier som presenteras i studielitteraturen för direkt ledarskap i Försvarsmakten och U.S. Army. Uppsatsen har vidare syftat till att redogöra för skillnader och likheter i hur dessa teorier presenteras. Slutligen har syftet varit att visa hur detta påverkar ledare och soldater i praktiken. För att genomföra arbetet har litteraturstudier med kvalitativ metod använts. För att visa på ovan nämnda likheter och skillnader har komparation använts.
Först har fem mätpunkter ställts upp och redogjorts för. Därefter har dessa jämförts och ett resultat har påvisats. Resultatet som påvisats är att den jämförda litteraturen har samma ambition med vilken ledarstil som förespråkas samt hur denna beskrivs. Emellertid skiljer sig böckerna åt på ett flertal punkter såsom språkbruk, pedagogisk utformning, vetenskaplighet och användarvänlighet. Vidare har konstaterats att ovanstående skillnader troligen påverkar hur ledaren tänker och agerar kring sitt ledarskap vilket förmodligen också påverkar underställda.
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst