Blod och utlandsstyrkorna?

Här diskuteras allt som berör den svenska försvarsmakten, värnplikt och utlandstjänst.
Skriv svar
Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Blod och utlandsstyrkorna?

Inlägg av York » 29 apr 2009 18:37

Kan väl säga att jag inte reflekterat över blodförsörjningen när det gäller utlandsstyrkan innan jag såg det jag citerat nedan. Jag blev även nyfiken över hur det ser ut på de missioner som består av större grupper soldater - dvs förband i motsatts till observatörer - så som i Kosovo och Afghanistan. Använder man sig av soldaterna som blodgivare för att hålla lagren laddade eller är det bara utkört som gäller?
Om det skulle bli kris (stort antal skadade) och lagren inte räcker säger enkel logik att man tappar från folk på plats givetvis, men har man någon form av förberedelse för detta dvs koll på lämpliga givare i förbandet etc?

Allt relaterat till ämnet är intressant att veta så sitter ni på någon information...SR.se
Blod till FN i Somalia

Om en vecka kommer Akademiska sjukhuset att skicka blod till den svenska FN-styrka som befinner sig i piratvattnen utanför Somalias kust.

Det är Försvarsmakten som gett Akademiska uppdraget att, tillsammans med Universitetssjukhuset i Örebro och centralsjukhuset i Karlstad, ansvara för blodförsörjningen till FN-truppen.

I Akademiskas uppdrag ingår även att flyga patienter till och från specialistvård i Sverige och övriga Europa.
VF.se
Värmland ska ge blod åt FN
Karlstad
Blod från Värmland ska skickas till Somalia för att finnas i beredskap om någon eller några av de svenska FN-soldater som inom kort skickas dit skulle skada sig.
– Jag tycker vi ska ställa upp så de som åker på sådana uppdrag ska känna sig så säkra som möjligt, säger Per-Olof Forsberg, ansvarig för landstingets blodtransfusioner samt för Claratappen, där de samlar in blodet.
amordnare av blodleveranserna blir Akademiska sjukhuset i Uppsala. Utöver Centralsjukhuset i Karlstad kommer även Universitetssjukhuset i Örebro att bidra med blod.
– Det är väl så att uppdraget först gått till Akademiska, sedan till Örebro som tidigare figurerat i sådana här sammanhang. Man skickar bland annat till Afghanistan. Från Örebro har man hört av sig till oss och bett oss hjälpa till, berättar Per-Olof Forsberg.
Resultatet av samordningen blir att 10 enheter blod kommer att skickas från Uppsala och fem enheter från vardera Örebro och Karlstad.
– En enhet motsvarar en blodgivning, förklarar Per-Olof Forsberg.
Fyra sändningar, en per månad, är avtalade. Hållbarheten på en påse blod beräknas vara 42 dagar.
• Har ni gott om blod eftersom ni kan dela med er?
– Nej, vi har inget överflöd. Men det är en moralisk fråga. Jag tycker vi ska ställa upp och ta hand om den som regeringen skickar på sådana här uppdrag.
• Kommer blodet bara att ges till skadade svenskar?
– Det blod vi skickar kommer att ha internationell märkning, vilket innebär att det kan ges till andra om svenskarna inte behöver det, säger Per-Olof Forsberg.
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Krook
Menig
Menig
Inlägg: 21
Blev medlem: 18 apr 2007 21:18
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Signal/Televapen
Ort: Uppsala
Kontakt:

Inlägg av Krook » 30 apr 2009 23:25

I akuta fall kan även blod från soldater i styrkan användas. Jag har själv fått lämna blod under insats i Utlandsstyrkan.

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re:

Inlägg av York » 01 maj 2009 00:23

Krook skrev:I akuta fall kan även blod från soldater i styrkan användas. Jag har själv fått lämna blod under insats i Utlandsstyrkan.
Det finns registrerat vilken blodgrupp varje soldat/person i förbandet har antar jag? Både utifall de blir skadade och behöver blod eller om de ska ge blod.
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst