Den svenska insatsen i Afganistan

Här diskuteras allt som berör den svenska försvarsmakten, värnplikt och utlandstjänst.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Den svenska insatsen i Afganistan

Inlägg av Lansen » 21 jul 2009 19:23

En tråd om denna kan ju vara på sin plats, först en artikel om den ökande risken för di svenke där nere.
Ökat hot även mot svenska Isafstyrkan

Det faktum att talibanerna på sistone har trappat upp attackerna utanför sitt kärnområde i södra Afghanistan ökar riskerna för att svenska bistånds- och säkerhetsstyrkor i norr kommer att dras in i vidgade strider.

Fram till det gångna årsskiftet har de cirka 400 svenska soldaterna i den Natoledda stabiliseringsstyrkan Isaf i Afghanistan haft en relativt - med afghanska mått mätt - skyddad tillvaro. Två soldater dödades i ett banditöverfall för ett par år sedan, och varje år har en handfull skarpa lägen uppstått när svenskarna patrullerat kring sin huvudbas utanför Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Men annars har soldaterna tämligen riskfritt kunnat göra sitt jobb att bevara lugnet på marken.

Framöver kan dock läget komma att förändras. Talibanernas överraskningsanfall på tisdagen mot en rad regeringsbyggnader i provinshuvudstäderna Gardez och Jalalabad är ett av många tecken på att de vill demonstrera sin förmåga att skapa osäkerhet över hela landet, inte bara i sitt pashtunska kärnområde i södra Afghanstan där USA just nu genomför en ny offensiv.

Chefen för den svenska Isafstyrkan överste Olof Granander har nyligen påpekat att antalet militära incidenter har fördubblats jämfört med förra året. Det lär inte minst bero på att talibanerna har aktiverat sina egna krigare i de pashtunska fickor som är spridda över hela norra Afghanistan - just i avsikt att inpränta att de förmår operera överallt.

Men det finns en annan faktor av mer strategisk karaktär som kan göra tillvaron osäkrare för svenskarna och de andra nationer som opererar i norr inom Isaf, exempelvis finnar, norrmän och tyskar.

Nämligen att den USA-ledda alliansen som bekrigar talibankrigarna i växande utsträckning behöver använda landsvägarna som går från Uzbekistan genom norra Afghanistan ner till syd för att transportera vapen, drivmedel och andra krigsförnödenheter.

Tidigare har praktiskt taget alla sådana transporter gått över den östra vägen från pakistanska Peshawar över Khyberpasset in i Afghanistan. Men sedan i höstas har pakistanska och afghanska talibaner gång på gång stört lastbilskonvojerna, antingen genom att spränga dem eller genom att helt enkelt kidnappa dem.

Därför behövs en eller flera transportlivlinor norrifrån för att försörja den USA-ledda krigsinsatsen. Och ju fler sådana lastbilar som börjar befara vägarna i norr, desto mer ökar risken för att talibaner och deras bundsförvanter också kommer att angripa och röva bort allt de kan komma åt.

Det vill säga: upprors- och banditaktiviteten får en mer konkret anledning än hittills att göra livet osäkert i det stora område, fyra provinser, som patrulleras av bland annat den svenska Isafstyrkan.

Ingenting tyder på att den svenska försvarsledningen på allvar har övervägt detta framtida troliga scenario. Åtminstone ger Försvarsmakten få indikationer på att man kommer att göra något åt det, trots överste Grananders öppna vädjan om fler pansarskyddade fordon samt fler helikoptrar för att transportera stridsklara och/eller sårade soldater.

Ironiskt nog skulle USA och dess allierade kunna ha tillgång till en för alla icketalibanska parter mycket snabbare, billigare och säkrare transportväg.

Nämligen genom Iran. Lasta ur i den rätt moderna hamnstaden Chabahar. Ta lastbilarna upp till Zahedan. Kör över iransk-afghanska gränsen och ytterligare ett tjugotal mil så hamnar man på den rätt nyrenovarade afghanska "ringlinjen" som går genom bland annat talibanernas centralort Kandahar, Herat, Mazar-i-Sharif och Kabul.

Fast att få tillgång till denna enklare och kortare transportled krävs det förstås att man har hyggliga relationer till Iran.

Så behovet att kunna kriga effektivare mot talibanerna kan ha varit en anledning till att USA-presidenten Barack Obama omedelbart efter sitt tillträde öppnade dörren för normaliserade förbindelser med Teheran.
ur DN

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 21 jul 2009 23:00

"Så behovet att kunna kriga effektivare mot talibanerna kan ha varit en anledning till att USA-presidenten Barack Obama omedelbart efter sitt tillträde öppnade dörren för normaliserade förbindelser med Teheran."

Problemet med det resonemanget är att Iran inte kan försvara det inför resten av den islam(ist)iska världen. Och att man förmodligen - oavsett vilken president och regim - inte heller vill hjälpa Den Store Satan, USA, med detta. Eller, mao, DN:s världsbild är litet tiltad.

"Chefen för den svenska Isafstyrkan överste Olof Granander har nyligen påpekat att antalet militära incidenter har fördubblats jämfört med förra året."
Ja, till sex incidenter. Huvuddelen är roadbombs (IED), vilka förre chefen, öv Alexandersson, kallt konstaterade att i ett land där talibanerna kan betala en månadslön till någon som gräver ner bomben, är det svårt att få folk att avstå. Särskilt som det är otrogna som drabbas. Iaf oftast... De tillfällen då svenskar blivit beskjutna är då de patrullerat ihop med afghanska armén.

Notera oxå att talibanerna av pakistanska armén tryckts bort från sin fullständiga kontroll av gränsområdet och därigenom sin tillgång till säkert basområde och underhållsvägar. Och att de senaste amerikansk-afghanska offensiverna minskat talibanernas kontroll över sin källa till pengar, opiumodlingarna. USA:s möjligheter att genom avtal med RU flyga in förnödenheter minskar också talibanernas möjligheter till verkan mot underhållsvägarna, även om införseln norrifrån till del går i de norra områdena - där talibanerna dock aldrig haft full kontroll.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Den svenska insatsen i Afganistan

Inlägg av Lansen » 22 jul 2009 21:08

"En grupp svenska och finländska fredsbevarande soldater blev på onsdagen beskjutna i Afghanistan. Enligt Försvarsmakten skadades dock ingen."

nyss från DN

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Den svenska insatsen i Afganistan

Inlägg av Lansen » 24 jul 2009 07:12

Tre omkomna i strid i Afghanistan

Tre personer omkom i en ovanligt kraftig eldstrid med svensk fredsbevarande styrka i Afghanistan under natten mot fredagen. Ingen av de 50-tal svenska soldaterna som var inblandade i striderna ska ha skadats.

Den svenska skyttepatrullen färdades längs med en huvudväg några mil väster om provinshuvudstaden Masar-e-Sharif när angriparna i skydd av mörkret gick till anfall.
- Det var rätt många inblandade och anfallet var så pass häftigt att man fick begära förstärkning, säger Eva Regnér på Försvarsmaktens presstjänst till DN.se.

Förutom den förstärkning som sändes från den svensk-finska basen i Masar-e-Sharif kallades även flygunderstöd in.

Skottlossningen mellan de 40 till 50 svenska soldaterna och angriparna fortsatte under natten. Klockan 07.45 svensk tid uppgav Eva Regnér på Försvarsmaktens presstjänst att ingen svensk skadats i stridigheterna. Däremot uppgavs att tre personer omkommit och ytterligare två personer skadats. Samtliga tillhörde den angripande styrkan.

Eftersom det var mörkt vid angreppet var det dock oklart hur många angriparna hade varit.

Fredagens eldöverfall är det senaste i en rad anfall mot de fredsbevarande styrkorna i det svensk-finska ansvarsområdet runt Masar-e-Sharif. En provins som tidigare präglats av ett relativt lugn.
- Vi har haft tre incidenter på en månad och det är mer än det brukar vara. Våldet i Afghanistan har trappats upp med anledning av valet den 20 augusti, säger Eva Regnér på Försvarsmaktens presstjänst.

För fyra år sedan dödades två svenska soldater i Afghanistan. Sedan dess har ingen dödats eller skadats.

Den svenska och finländska styrkan ingår i Isaf, International Security Assistance Force, som etablerades 2001 och arbetar på mandat av FN:s säkerhetsråd och den afghanska regeringen.

ur DN

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Inlägg av York » 24 jul 2009 17:18

Mil.se
Soldater i strid i Afghanistan
Publicerad: 24 juli 2009 kl 00.45
Afghanistan

Svenska soldater är för närvarande i strid i Afghanistan. Ingen svensk har skadats, enligt nuvarande rapportering från platsen.

En svensk skyttegrupp utsattes på torsdagskvällen för eldöverfall längs huvudvägen väster om Mazar-e-Sharif i det svensk-finska ansvarsområdet i norra Afghanistan. Förstärkningar med stridsfordon skickades från svensk-finska Camp Northen Lights i Mazar-e-Sharif. Flygunderstöd sändes också till platsen.

De svenska soldaterna har i olika omgångar varit, och är fortfarande under natten, i strid med motståndare längs en vägsträcka på ca fem kilometer. Ingen av de svenska soldaterna har skadats, enligt nuvarande rapportering från Afghanistan. Ett av skyttepatrullens fordon är havererat och måste bärgas från platsen.

Eldöverfallet skedde cirka 18.30 svensk tid.

Den svenska patrullen färdades på den huvudväg som leder från Mazar-e-Sharif till Sheberghan, rakt genom det svensk-finska ansvarsområdet. Soldaterna färdades i splitterskyddade terrängfordon av modellen RG32. Förstärkningsstyrkan färdades i stridsfordon 90.
____________________________________________________________________

Mil.se
Platsen säkrad och strider avslutade
Publicerad: 24 juli 2009 kl 08.42 | Ändrad: 24 juli 2009 kl 11.00

Afghanistan

Svenska och finska soldater har under natten varit i strid med motståndare i Afghanistan. På morgonen kom rapporter om att striderna avslutats. Inga soldater har rapporterats som skadade. Tre motståndare har rapporterats som döda och två skadade.

Svenska och finska soldater har under natten varit i strid med motståndare i Afghanistan. På morgonen kom rapporter om att striderna avslutats. Inga soldater har rapporterats som skadade. Tre motståndare har rapporterats som döda och två skadade.

Det var vid 18.30-tiden i går kväll (lokal tid 21.05) som en svensk skyttegrupp blev utsatta för ett eldöverfall vid Balkh, väster om Masar-e-Sharif. Ett fordon splitterskyddad terrängfordon av typen RG32 ”Galt” blev beskjutet, troligen av både pansarskott och finkalibrig eld. Förstärkningar med bland annat ett svenskt stridsfordon 90, ett finskt samverkansteam samt sjukvårdsresurser skickades till platsen. Striderna mellan de svensk-finska soldaterna och motståndarna pågick i omgångar under hela natten. På morgonen rapporteras de svensk-finska soldaterna ha säkrat området och eftersök efter skadade motståndare sattes igång.

Inga svenska eller finska soldater har rapporterats som skadade under natten. Två skadade och tre avlidna motståndare har påträffats. De svensk-finska soldaterna gav första hjälpen till de skadade. Det är rapporterat att åtminstone en av de skadade har skickats till den tyska campen Marmal för fortsatt vård.

Platsen undersöks nu av svensk militärpolis. Afghanska armén och polisen är också på plats.

Den svensk-finska styrka som under natten varit i strid är nu på väg att återsamlas på camp Northen Lights i Mazar-e-Sharif.
____________________________________________________________________

Lite gnäll:
Spoiler:
Reagerar på användningen av orden omkomna. Vad menas med "omkomna" i strid? Råkade de komma i vägen för svenskarnas kulor? De dödades i strid, varken mer eller mindre.
Lansens citering av DN skrev:Tre omkomna i strid i Afghanistan

Tre personer omkom i en ovanligt kraftig eldstrid med svensk fredsbevarande styrka i Afghanistan under natten mot fredagen. Ingen av de 50-tal svenska soldaterna som var inblandade i striderna ska ha skadats.

Den svenska skyttepatrullen färdades längs med en huvudväg några mil väster om provinshuvudstaden Masar-e-Sharif när angriparna i skydd av mörkret gick till anfall.
- Det var rätt många inblandade och anfallet var så pass häftigt att man fick begära förstärkning, säger Eva Regnér på Försvarsmaktens presstjänst till DN.se.

Förutom den förstärkning som sändes från den svensk-finska basen i Masar-e-Sharif kallades även flygunderstöd in.

Skottlossningen mellan de 40 till 50 svenska soldaterna och angriparna fortsatte under natten. Klockan 07.45 svensk tid uppgav Eva Regnér på Försvarsmaktens presstjänst att ingen svensk skadats i stridigheterna. Däremot uppgavs att tre personer omkommit och ytterligare två personer skadats. Samtliga tillhörde den angripande styrkan.

Eftersom det var mörkt vid angreppet var det dock oklart hur många angriparna hade varit.

Fredagens eldöverfall är det senaste i en rad anfall mot de fredsbevarande styrkorna i det svensk-finska ansvarsområdet runt Masar-e-Sharif. En provins som tidigare präglats av ett relativt lugn.
- Vi har haft tre incidenter på en månad och det är mer än det brukar vara. Våldet i Afghanistan har trappats upp med anledning av valet den 20 augusti, säger Eva Regnér på Försvarsmaktens presstjänst.

För fyra år sedan dödades två svenska soldater i Afghanistan. Sedan dess har ingen dödats eller skadats.

Den svenska och finländska styrkan ingår i Isaf, International Security Assistance Force, som etablerades 2001 och arbetar på mandat av FN:s säkerhetsråd och den afghanska regeringen.


Amerikanska trupper dödade x i Afhanistan, brittiska trupper dödade y etc. Övriga soldater dödar i strid med mening, svenskarna råkar göra det...

(SAO säger om ordet omkomma = dö genom olyckshändelse eller umbäranden)

Dock ser jag att artikeln är annorlunda formulerad/reviderad på DN:s hemsida

tre-dog-i-eldstrid-i-afghanistan

Tre dog i eldstrid i Afghanistan
Publicerat i dag. 05:50
Tre personer dödades i en ovanligt kraftig eldstrid med svensk fredsbevarande styrka i Afghanistan under natten mot fredagen. Ingen av de 50-tal svenska och finska soldaterna som var inblandade i striderna ska ha skadats.

Klockan var 21.05 lokal tid och den svenska skyttepatrullen färdades längs med en huvudväg några mil väster om provinshuvudstaden Masar-e-Sharif när angriparna i skydd av mörkret gick till anfall.
- Det var rätt många inblandade och anfallet var så pass häftigt att man fick begära förstärkning, säger Eva Regnér på Försvarsmaktens presstjänst till DN.se.

Förutom den förstärkning som sändes från den svensk-finska basen Camp Northern Lights i Masar-e-Sharif kallades även flygunderstöd in. Skottlossningen mellan de 40 till 50 svenska och finska soldaterna och angriparna, som ska ha använt både handeldvapen och pansarskott, fortsatte under natten.

Ingen svensk eller finsk uppges ha skadats i stridigheterna som tog slut tidigt på fredagsmorgonen. Däremot hade tre personer ur den angripande styrkan påträffats döda och ytterligare två personer hade hittats skadade. De svensk-finska soldaterna gav första hjälpen och åtminstone en av de skadade har sedan skickats vidare till en tysk bas för fortsatt vård.

Eftersom det var mörkt vid angreppet var det oklart hur stor den angripande styrkan totalt hade varit.

- Det har hänt förrut, men det är väldigt ovanligt med dödsfall i samband med stridigheter då den svenska styrkan är inblandad, säger Eva Regnér

Fredagens eldöverfall är det senaste i en rad anfall mot de fredsbevarande styrkorna i det svensk-finska ansvarsområdet runt Masar-e-Sharif i norra Afghanistan - en provins som tidigare präglats av ett relativt lugn.

- Vi har haft tre incidenter på en månad och det är helt klart mer än det brukar vara. Våldet i Afghanistan har trappats upp med anledning av valet den 20 augusti, säger Eva Regnér.

Samtidigt som den svenska styrkan var upptagen med att besvara elden landade utrikesminster Carl Bildt i den afghanska huvudstaden Kabul. Bildt är på plats för att diskutera säkerhetsläget med representanter från FN och USA samt för att träffa lokala dignitärer. På sin blogg skriver Bildt att det finns ett behov av att diskutera de gemensamma insaterna inför de kommande valen och för den afghanska utvecklingen i stort.

Den svenska och finländska styrkan ingår i Isaf, International Security Assistance Force, som etablerades 2001 och arbetar på mandat av FN:s säkerhetsråd och den afghanska regeringen.

För fyra år sedan dödades två svenska soldater i Afghanistan. Sedan dess har ingen dödats eller skadats.

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 24 jul 2009 17:21

"Omkomna" låter väldigt politiskt korrekt i detta sammanhang. Precis som när Ekot kallade angriparna för "motståndsmän". Det luktar 70-tal, när radio/TV kallade alla upprorsmakare för "befrielserörelser", förutsatt att de var kommunister. Vill vi verkligen tillbaka dit?

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 25 jul 2009 13:13

Enligt dagens SvD var en svensk skyttegrupp i stridskontakt med ett tiotal talibaner i en timme och tjugo minuter innan de fick förstärkning. Efter ytterligare fem och en halv timme var striderna över.
Om detta stämmer måste talibanerna vara ännu mer amatörmässiga än jag trodde. Hamnar man i den sitsen - underläge i eldkraft, manöver och observationsförmåga - är det bara att samla hop sirtt pick och pack och dra.

Freddie
Fanjunkare
Fanjunkare
Inlägg: 417
Blev medlem: 19 jan 2005 15:49
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Pansar
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re:

Inlägg av Freddie » 25 jul 2009 13:56

Majoren skrev:Enligt dagens SvD var en svensk skyttegrupp i stridskontakt med ett tiotal talibaner i en timme och tjugo minuter innan de fick förstärkning. Efter ytterligare fem och en halv timme var striderna över.
Om detta stämmer måste talibanerna vara ännu mer amatörmässiga än jag trodde. Hamnar man i den sitsen - underläge i eldkraft, manöver och observationsförmåga - är det bara att samla hop sirtt pick och pack och dra.
Jag har också funderat en hel del på det här. Nu bör man inte lita blint på den statistik som finns ute i ämnet, men om jag får vara så ofin som att säga att deras kill/death-ratio (som man kallar det i spelvärlden) ligger inte i deras fördel. Det som jag dock som sagt funderat över är i vilken utsträckning det faktiskt är talibaner som utför dessa dåd. Om man ser på vad man upptäckt i och med invasionen av Irak är det ju helt möjligt att detta endast är jihadkrigare från diverse olika länder, som inte har något att göra med talibanerna över huvud taget. Vad som man även bör fundera över är, även i detta avseende om man tittar på utvecklingen i Irak, om dessa "motståndsmän" endast är s.k. "civila legoknektar". Civila som lever under sådana hårda förhållanden att de låter sig betalas av talibanerna för att genomföra dessa tillfälliga överfall, utan att egentligen vara på talibanernas sida.

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 25 jul 2009 23:14

Jo, uppträdandet talar för att detta är outbildad kanonmat med hög motivation, en Kalasjnikov och utpekad skjutriktning. Ungefär som i södra Irak. Tänkvärt oxå att Iran betalar "pension" till efterlevande efter dylika martyrer.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Finsk-svenska styrkan har beskjutits igen

Inlägg av Lansen » 26 jul 2009 06:59

För andra gången på bara några dagar har soldater i den finsk-svenska fredsbevarande styrkan i norra Afghanistan beskjutits.

Det skedde vid halv sextiden på lördagskvällen när soldaterna var ute på patrullering i ett område omkring 15 mil väster om Mazar-i-Sharif.

Strider pågick i ungefär en timme innan soldaterna kunde ta sig bort från området. Varken finska eller svenska soldater uppges ha skadats.

Däremot finns inga uppgifter om några motståndare skadades eller inte, uppger svenska Försvarsmaktens informationschef till TT.

När svenska soldater i Isaf-styrkan besköts i norra Afghanistan natten till fredag sköt soldaterna ihjäl tre upprorsmän.

ur SR.se

Nu har vi nog kommit till det läget som många varnat för. Vår styrka är inte längre en del av en fredsbevarande insats utan en deltagare i ett inbördeskrig.

Användarvisningsbild
Kilroy was Here!
Kapten
Kapten
Inlägg: 1494
Blev medlem: 05 jan 2009 16:09
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Modern krigföring
Kontakt:

Inlägg av Kilroy was Here! » 26 jul 2009 22:59

Kanske lite OT, men angående nattstriden: är svenska soldater i utlandsstyrkan utrustade med mörkerglasögon och liknande?

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 27 jul 2009 11:47

Ja, NVG finns ner på grupp-nivå. Fordonsförare och vagnchefer har NVG om fordonet inte har fast monterade mörkerhjälpmedel. Strf 9040 har bildförstärkare åt föraren och passiv IR i siktet (med sidokanal till vagnch, vill jag minnas).

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 27 jul 2009 11:50

Lansen skrev: "Nu har vi nog kommit till det läget som många varnat för. Vår styrka är inte längre en del av en fredsbevarande insats utan en deltagare i ett inbördeskrig."

Så har det varit hela tiden i Afghanistan, Lansen. Det framgår tydligt av FN:s resolution som ligger i botten för uppdraget. Vi - och världssamfundet - har tagit ställning (för övrigt precis som i Kongo 1960) för den lagliga afghanska regeringen. De som "varnat" har bara inte begripit detta.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Den svenska insatsen i Afganistan

Inlägg av Lansen » 27 jul 2009 12:34

Det man har varnat för är ju inte insatsen som sådan, utan att det hela har flytit ihop med det amerikanskledda "kriget mot terrorismen". Det är svårt att hålla isär de här sakerna som intresserad västerlänning med god tillgång till alla medier och än svårare måste det vara för afganerna.

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 29 jul 2009 11:38

Hur svårt kan det vara? Dvs om man som god soldat håller sig till folkrätten, och väljer vilka man ska strida emot? Problemet är att talibanerna för ett totalt krig a la Tredje Riket, där man utan större diskriminering dödar eller hotar med dödligt våld. Och om ISAF riskerar sammanblandas med USA, hur ska svenska soldater uppfatta att talibanerna lösligt eller fast lierar sig med narkotikahandlare och andra banditer i området?

Tryggt dock att se att svenska folket i en opinionsundersökning stödjer insatsen i Afghanistan (50% för, 28% emot). Kanske våra politiker oxå kan fås att ta ställning.

Support Our Troops! All the Way! :hail:

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster