Hong Kong - Lye Mun Redoubt, Wong Nai Chung Gap och Pinewood battery

Här diskuteras militaria, reenactment, airsoft, paintball, konst, resor och sevärdheter. Här publiceras även egna uppsatser och skolarbeten.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 868
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Hong Kong - Lye Mun Redoubt, Wong Nai Chung Gap och Pinewood battery

Inlägg av Horrocks » 28 feb 2017 01:13

Fick möjlighet att besöka några brittiska befästningar med anknytning till 2VK i Hong Kong. Sist hade jag bara tid att vandra upp till Gin Drinkers Line vid Kowloon, men nu höll jag till på själva Hong Kong – ön.

Efter britterna tvingats evakuera Kowloon och dra sig tillbaks till Hong Kong-ön var det bara en tidsfråga innan japanerna skulle organisera en amfibieoperation. Den brittiska befälhavaren Generalmajor Maltby antog att japanerna skulle landstiga på västra sidan av ön och prioriterade försvaret här. Japanerna valde dock den östra delen och mötte därför ett relativt glest försvar. Landstigningen av tre japanska regimenten skedde på kvällen 18:e december vid tre platser bl a nedanför Lye Mun Redoubt, ett av kustartilleriforten som skyddade östra infarten till Hong Kongs hamn. Fortet och dess omgivningar försvarades av Hong Kong Volunteer Corps, ”the Volunteers”. Längre västerut försvarades stranden av 5/7 Rajput regiment. Försvaret bröts igenom efter några timmar och de japanska styrkorna fortsatte mot Wong Nai Chung Gap, det strategisk viktiga passet mellan de östra och västra bergsmassiven. Även här var det the Volunteers som stod försvaret, men de förstärktes av Winnipeg Grenadiers, men eftersom Maltby hade missbedömt landstigningsplatsen fick britterna stora problem. Förstärkningarna anlände i mindre grupper och fick svårt att organisera större motanfall. Istället sattes förband av kompanistorlek in för att återerövra nyckelpositioner och möttes av japanska förband av bataljonsstorlek, med förutsägbart resultat. Efter att bl a brigadhögkvarterat erövrats (kanadensiske brigadgeneralen Lawson stupade själv vid platsen) tvingades britterna retirera. Därefter var slaget i praktiken över – japanerna kunde splittra britterna i östra respektiva västra delen som därefter stegvis slogs tillbaks. Britterna höll ut 5 dagar innan Maltby och Guvernören Mark Young beslöt kapitulera på juldagen.
HongKongMap.jpg
Jag passade på att besöka Hong Kong Museum of Coastal Defence, som inhyst i det gamla kustartillerifortet Lye Mun Redoubt. Fortet var det största av de kustartilleribatterier som britterna byggde från 1880-talet och framåt. Flera tillkom, andra lades ner, men vid 2VK fanns det 12 batterier, de flesta beväpnade med 6-tumskanoner.
Ett fräscht museum, lättillgängligt med tunnelbana och dessutom med fri entre. Typiskt nog var utställningen om själva kustartilleriet stängd för tillfället, men eftersom det finns flera bra utställningar om Hong Kongs försvar i övrigt blev det ändå ett givande besök. Mest intressant för mig var den om Hong Kong Volunteer Defence Corps, i princip motsvarande ett antal hemvärnskompanier. Ett blandat förband bestående av både frivilliga britter, kineser och diverse europeer bosatta i Hong Kong.
Andra intressanta utställningar finns om Hong Kong under japansk ockupation. I vanlig ordning behandlades lokalbefolkningen mycket hårt. Avrättningar var vanliga även för små förseelser och totalt avrättades ca 10 000 civila under ockupationen. Mattillförseln var liten och svält förekom. Många tvångsförflyttades som arbetskraft till andra platser i Kina, andra flydde och sammantaget gjorde det att befolkningen sjönk från 1,6 miljoner till 0,6 miljoner vid 2VK slut.
Kommunistisk gerilla var aktiv Guangdong-provinsen, strax nott om Hong Kong. Strax efter att staden fallit organiserades en gerillabrigad som opererade på landsbygden runt Hong Kong och även till sjöss.
En liten men bra utsällning finns ocks om de fyra krigsfånglägren och det civila interneringslägret; Ma Tau Chung för indiska soldater, Argyle Street Camp för officerare, North Point Camp främst för kanadensar, Sham Shui Po för övriga soldater och Stanley camp för de civila. Liksom andra japanska läger led fångarna hårt av hungersnöd och sjukdomar (många dog av difteri och kolera), men de som slapp förflyttas till arbetsläger i Japan och blev kvar slapp huvudsakligen slavarbete.
20170226_162558 (1).jpg
En av fortets två 6-tumskanoner. Rekylen hjälper till att sänka ner kanonen till en skyddad ställning under där den laddas om och hissas upp för nytt skott.
20170226_164729.jpg
Från torpedstationen. Brennan-torpeder användes, som var en tidig typ av vajerstyrda torpeder. Dessa hade dock avvecklats redan 1905.
Ska ha varit mycket träffsäkra, men hade av naturliga skäl begränsad räckvidd. Användes vid flera kustartillerianläggningar runt om i brittiska imperiet ca 1890-1905, dock aldrig i skarpt läge. Torpeden glider ner i vattnet från en ränna och både drivs och styrs sedan två vajrar (lindad på två trummor inuti torpeden – ett vajerspel drar vajrarna från land, trumman dras runt och driver propelleraxeln och genom att variera hastigheten på resp vajer kan man styra torpeden). En mast med lampa sticker upp över ytan för att skytten ska kunna se torpeden.
20170226_162428.jpg
Utsikt mot Kowloon och Devils peak på fastlandet. Härifrån utgick 229:e infanteriregementet, ett av de tre som deltog i landstigningen. Första vågen tog sig över med roddbåtar i mörkret, delvis skyddade av skeppsvrak som låg halvt sänkta. När överraskningsmomentet var över användes motorbåtar för andra vågen.
20170226_165307.jpg
Utsikt över Aldrich bay där 229:e regementet landsteg, strax nedanför Lye Mun.
20170226_163941.jpg
En japansk bataljon avdelades för att erövra fortet. På väg upp mot fortet utkämpade de strider bl a vid de gamla logementen från 1800-talet.
20170226_163954.jpg
Skotthål från striderna syns här och var. Fortet erövrades efter några timmar av hårda strider.
(fler bilder kommer)
Senast redigerad av 1 Horrocks, redigerad totalt 28 gånger.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 868
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Hong Kong - Lye Mun Redoubt, Wong Nai Chung Gap och Pinewood battery

Inlägg av Horrocks » 28 feb 2017 01:25

Vickers MG.jpg
Monter med en brittisk kulspruteställning
Affisch.jpg
Britterna försökte upprätta moralen bl a genom föerläsningar, stormöten och föreställningar. Här en affish för kommande föreställning.
Programblad.jpg
Programblad för en annan föreställning
Teckning.jpg
En fånge efterlämnade sin skissbok med teckningar
Gerilla.jpg
Ledaren för gerillans amfibiestyrka. Angrep bl a japanska försörjningsskepp. Ofta användes mindre skepp/båtar, vilket gjorde de till överkomliga mål för gerillan.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 868
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Hong Kong - Lye Mun Redoubt, Wong Nai Chung Gap och Pinewood battery

Inlägg av Horrocks » 01 mar 2017 10:58

Mitt på Hong-Kong-ön ligger Wei Nai Chung gap (direktöversättning blir ungefär klyftan där gul gyttja väller fram) mellan Mount Nicholson och Victoria Peak i väster samt Mount Butler i öster. Den då viktigaste vägen från norr till söder gick genom klyftan och här går även vägar i öst-västlig riktning. Omgivande berg är svåra, om än inte omöjliga att forcera, varför platsen var mycket strategisk och i fokus för japanerna när de väl landstigit. Merparten av två japanska regementen anföll därför platsen och de omgivande ställningarna vid Jardine´s lookout, höjden omedelbart till öster som ansluter till Mount Butler. Britterna hade här flera bunkrar och skytteställningar liksom ett luftvärnsbatteri som hade god överblick mot vägen. Ställningarna bemannades initiellt av the Volunteers, men de förstärktes av Winnipeg Grenadiers och Middlesex Regiment. Hårda strider utkämpades under ett par dagar, men britterna lyckades inte hålla emot och förlorade ställning efter ställning.

Idag går vandringsleder i området och flera av befästningsverken är relativt lättillgängliga och väl utmärkta, ofta med informationstavlor.
Utsikt Vä Wei Nai Chung.jpg
Utsikt från toppen av Jardines Lookout mot Mount Nicholson i väster. Nedanför ligger själva klyftan och den strategiskt viktiga vägen. På sluttningar utkämpades de hårdaste striderna.
Utsikt Ö Wei Nai Chung.jpg
Utsikt mot Mount Butler i öster. Japanerna anföll även Mount Butler från norr samtidigt som anfallen mot Wei Nai Chung gap.
Jardines Lookout 3.jpg
Utsikt mot Hong Kong i norr med Kowloon i bakgrunden.
Minnessten.jpg
Minnestenen över Company Sergeant Major John Osborn VC, som ledde flera motanfall vid Jardines lookout och stupade när han slängde sig över en japansk handgranat för att rädda sina kamrater och belönades postumt med Viktoriakorset.
Jardines lookout.jpg
Rester av bunker och skyttegrav på toppen av Jardines Lookout. Tog ett tag att hitta innan jag insåg att jag stod rakt på den.
AA Wei Nai Chung.jpg
Luftvärnställning vid botten av Jardines lookout, vid vägen genom Wei Nai Chung.
AA Wei Nai Chung mot väg.jpg
Utsikt från luftvärnsställningen mot vägen. The Volunteers som bemannade ställningen stod emot flera stora japanska anfall innan de tvingades bort. På andra sidan vägen låg Western brigades HQ, där Brigadgeneralen Lawson dog under striderna.
AA Wei Chung Nei.jpg
Japansk bild över samma luftvärnsställning. Idag är det som synes betydligt mer växtlighet än under 2VK och det är lite svårt att idag få en bra överblick på plats.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 868
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Hong Kong - Lye Mun Redoubt, Wong Nai Chung Gap och Pinewood battery

Inlägg av Horrocks » 05 mar 2017 07:37

Pinewood battery ligger tämligen lättillgängligt ett par kilometers promenad från Victoria´s peak och är ett av de mer välbevarade befästningsverken i Hong Kong. 1901 började ett kustartilleribatteri byggas som blev klart 1905 efter budgeten övertrasserats rejält. Knappt ett år efter färdigställandet konstaterades batteriet vara överflödig då andra batterier täckte försvarsbehovet (det fanns totalt 12st runt Hong Kong). Efter några år avvecklades batteriet och de stora 6-tumskanonerna monterades bort. Under 1930-talet återanvändes battteriet och byggdes om till luftvärnsbatteri med två tunga 3-tums LV-kanoner.
Japanerna bombade batteriet hårt under anfallet i December 1941 och slog ut en av kanonerna samt riktmedlen och befälhavaren beslöt därefter att överge batteriet.
Jubilee battery.jpg
Inga kända bilder finns kvar av Pinewood som KA-batteri, men ett av de andra batterierna med 6-tumskanoner var Jubilee battery ovan
AA plattform 1.jpg
En av de två LV-ställningarna. Kanonen monterades på plattformen i mitten.Skyddställningar och ammunitionsförvaring runtom.
Bunker.jpg
Närliggande bunker, eventuellt manskapsförläggning
20170225_131234.jpg
Trapporna leder upp till respektive LV-ställning
AA efter slaget.jpg
Pinewood efter slaget
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Waldo
Kapten
Kapten
Inlägg: 1489
Blev medlem: 03 sep 2006 19:11
Kön: Man
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Andra världskriget
Ort: Uppsala
Kontakt:

Re: Hong Kong - Lye Mun Redoubt, Wong Nai Chung Gap och Pinewood battery

Inlägg av Waldo » 15 mar 2017 10:26

Tack för tråden! Interessant läsning. :)

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Hong Kong - Lye Mun Redoubt, Wong Nai Chung Gap och Pinewood battery

Inlägg av York » 26 jul 2017 20:32

Jag läste tråden när du postade i vintras men jag glömde ju säga tack för de intressanta bilderna och den historiska bakgrunden du ger! :)
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst