Kraftig slagsida i partisympatier för landets journalister

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Battler
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1086
Blev medlem: 08 apr 2004 06:13
Kön: Man
Från: Norrbotten
Militär Grundutb: Pansar
Ort: Norrbotten
Kontakt:

Kraftig slagsida i partisympatier för landets journalister

Inlägg av Battler » 30 apr 2012 11:32

Battler skrev:Det lutar kraftigt åt vänster bland journalistkåren:
*Journalistkårens egna sympatier går inte heller att ignorera. Professor Kent Asp visade i Journalistkårens partisympatier 2006 att 67 procent sympatiserar med de rödgröna – nästan var fjärde med MP.
http://www.sydsvenskan.se/opinion/heidi ... -visa.html
Journalistkårens partisympatier (2006), visade det sig att den var till stor del grön. Hela 23 procent, alltså nästan var fjärde journalist, angav Miljöpartiet som bästa parti. Det motsvarade vid mättillfället en överrepresentation på närmare 400 procent.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ar ... 989981.svd
Och värre blir det.
Miljöpartiet är klart populärast bland landets journalister. Hela 41 procent tycker att MP är bästa parti, enligt en ny undersökning.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/mest-m ... nd-murvlar

Dax att börja läsa utlänska nyhetssajter.
____________
MVH

Studierektorn
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 535
Blev medlem: 13 jan 2009 17:42
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Kontakt:

Inlägg av Studierektorn » 30 apr 2012 13:53

känns igentligen inte som någon nyhet, Nyheten i detta är väl att man blivit officiella med sympatierna

Användarvisningsbild
B Hellqvist
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 528
Blev medlem: 10 jul 2007 10:35
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Kontakt:

Inlägg av B Hellqvist » 30 apr 2012 18:25

Ser man på ägandet och partifärgen på pressen verkar dock inte den förmenta vänsterkantringen så tydlig. Miljöpartiet är dessutom tämligen liberalt i många frågor, så det är ju knappast ett gäng kpml(r):are som sitter på redaktionerna runt om i landet.

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Inlägg av York » 30 apr 2012 19:49

Var ju inne på ämnet i en annan tråd där vi ältade varandet av vänstervidring av svensk media. Att sympatierna var så kraftigt för MP inom journalistkåren var en överraskning.

Rödvinsvänstern har blivit ersatt av skogsmulle i villa/bostad innanför slussarna?

Användarvisningsbild
AndersB
Kapten
Kapten
Inlägg: 1537
Blev medlem: 25 okt 2004 15:44
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Ort: Västra Götaland
Kontakt:

Re: Kraftig slagsida i partisympatier för landets journalist

Inlägg av AndersB » 30 apr 2012 20:15

Det intressanta är inte vilken politisk åsikt den enskilde journalisten har PRIVAT utan vilken han/hon/hen ger uttryck för i yrket, och vilka som släpps igenom för publicering. Här finns numera två klara tendenser:

A)
Tidigare fanns tidningar som var inriktade på vissa målgrupper - bönder, arbetare, borgerlighet etc. Med sjunkande upplagor och ägarkoncentrationer tenderar de att bli bredare. Sjunkande pappersupplagor bidrar. Vilket sammantaget pekar på att dagspressen blir mer allsidig - man kan ju inte repellera tänkbara köpare. Utrymmet för enskilda dragningar minskar.

B)
Vilket ger mindre utrymme för enskilda journalister att bli kända som just journalister. Återstår att bli krönikörer (eller deckarförfattare). Vilket hänvisar dem till just krönikor, som alla känner igen som åsikter.

För övrigt är det väl inget nytt att journalistkåren i alla tider stått politiskt till vänster? Eftersom makten, oavsett regering, varit konservativ i bemärkelsen att den vill behålla just sin makt, och eftersom journalistens hederskodex alltid varit att ta maken med kallingarna nere, måste ju detta ske från vänster?
Ett försvar har vi för att i krigstid kunna försvara de ideal som i fredstid ger dig rätt att verka för försvarets avskaffande. Gösta Bohman.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3353
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re:

Inlägg av Lansen » 30 apr 2012 20:57

B Hellqvist skrev:Ser man på ägandet och partifärgen på pressen verkar dock inte den förmenta vänsterkantringen så tydlig.
Nä, det torde väl vara bortåt 70-80 % av pressen som har borgelig partifärg idag.

Av de stora tidningarna så finns väl bara Aftonbladet kvar på vänstersidan. Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Göteborgs Tidningen och Sydsvenskan finns ju på högersidan.

Användarvisningsbild
BRPedersen
Kapten
Kapten
Inlägg: 1658
Blev medlem: 17 dec 2005 08:13
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Ort: Stockholm/Jakobsberg
Kontakt:

Inlägg av BRPedersen » 30 apr 2012 21:12

Eftersom till och med Fox News av medlemmar här på KF utropats till ett vänsternäste så verkar vänstern ibland vara något löst definierad.

Användarvisningsbild
patrick05
Brigadgeneral
Brigadgeneral
Inlägg: 5313
Blev medlem: 17 feb 2005 01:54
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Andra världskriget
Ort: Västmanland
Kontakt:

Re: Re:

Inlägg av patrick05 » 01 maj 2012 01:23

Lansen skrev:Nä, det torde väl vara bortåt 70-80 % av pressen som har borgelig partifärg idag.
Fast frågan är om det i pratiken har någon egentlig betydelse idag, dels utgörs en rätt stor del av dessa av så kallade "obundet liberala". Riktigt hur man ska definiera detta är väl däremot lite svårare, och precis som några varit inne på så hamnar Miljöpartiet i många frågor i en politiskt gråzon vad kan definieras som liberalt och vad som kan definieras som ren vänsterpolitik.
En annan aspekt som minskat betydelsen av tidningarnas politiska färg är ju det faktum att många tidningar numera ingår i större tidningskoncernern, vilka sällan har någon direkt politisk inriktning på sin verksamhet (till skillnad från de tidigare ägarna). Tittar vi på t.ex. landsorttidningarna är det rätt få tidningar som fortfarande ägs av något parti, utan har hamnat i någon koncern som t.ex. Stampen o.s.v.
Ytterligare en aspekt som minskat betydelsen av tidningarnas politiska färg är ju det att många tidningar skärt ner rätt rejält på den redaktionella personalen, härrör mycket av materialet från TT. Således är rätt tveksamt om tidningarnas tidigare politiska ställningstagande bibehållits, då de i många avseenden inte längre använder sig av egen personal, utan av extern personal anställd i någon större byrå. Lite förenklat kan man väl bara konstatera att tidningens "färg" numera i praktiken begränsas till vad som skrivs på ledarsidorna och även till viss del i lokala frågor. När det gäller såväl nationella som internationella nyheter är man sedan länge hänvisade till större nyhetsbyrårer.

Sen tycker jag att många kanske koncenterar sig lite väl mycket på det tryckta mediet, mediavärlden består idag av såväl tryckt produktion som etermedia. Hur ser t.ex. fördelningen ut på Sveriges Radio eller Sveriges Television, eller TV4? Sett till några av de större avslöjandena de senaste åren har dessa ofta haft kopplingar till dessa medier, ett tämligen lysande exempel är frågan runt anläggningarna i Saudi-Arabien, vilka avslöjades i Sveriges Radio. Ett av Sveriges kanske främsta opionsbildare är programmet "Uppdrag Gransking", och det är väl ingen underdrift att säga att deras åsikt i en rad frågor väger VÄLDIGT tungt.

Men generellt sätt så kan man väl bara konstatera att det är en problematisk fråga, och ställer frågan hur pass mycket förtroende man ändå kan ha till journalisterna. Speciellt när allt mer och mer material produceras av stora nyhetsbyråer utan någon uttalad politisk dagordning, och där det således blir svårare att källkritiskt granska artiklar. Ta t.ex. artikeln om mamman i Mexico som väntade nio barn, som spreds som en löpeld genom medierna i förra veckan. Allt som fanns att hänvisa till var en artikel från TT, utan någon som helst att avgöra vem som skrivit den, och vad han/hon använt sig av för källor. Ett par dagar kom en ny artikel ut att det inte var sant, men då hade nyheten redan spritts, och skadan således redan skedd. Nu är kanske inte detta något speciellt politiskt sprängstoff, men det visar ändå hur pass snabbt nyheter sprids och hur svårt det är att kritiskt granska artiklar som endast undertecknats med TT eller någon - förmodad - frilansande journalist.

Sen skulle det förstås vara intressant och veta om siffrorna varit omvända, och 60-70% av landets journalistkår skulle sympatisera med Sverigedemokraterna....
"The past is a foreign country: they do things differently there"
L. P. Hartley

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3353
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Re:

Inlägg av Lansen » 01 maj 2012 08:37

patrick05 skrev:Fast frågan är om det i pratiken har någon egentlig betydelse idag, dels utgörs en rätt stor del av dessa av så kallade "obundet liberala".

Obundet liberal är ju ett sorts modeuttryck för allmän borgelig. Det har även börjat komma "obundna socialdemokratiska" tidningar
En annan aspekt som minskat betydelsen av tidningarnas politiska färg är ju det faktum att många tidningar numera ingår i större tidningskoncernern, vilka sällan har någon direkt politisk inriktning på sin verksamhet
Dock är ju alla större koncerner ganska marknadsliberala i sin framtoning. Jag har överhuvudtaget svårt att se att ett privat vinstdrivande företag skulle kunna förspråka någon egentlig vänsterpolitik. Man värnar ju om sin egen existens så att säga.

Användarvisningsbild
patrick05
Brigadgeneral
Brigadgeneral
Inlägg: 5313
Blev medlem: 17 feb 2005 01:54
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Andra världskriget
Ort: Västmanland
Kontakt:

Re: Re:

Inlägg av patrick05 » 01 maj 2012 10:07

Lansen skrev:Obundet liberal är ju ett sorts modeuttryck för allmän borgelig. Det har även börjat komma "obundna socialdemokratiska" tidningar
Men som sagt, Miljöpartiet har i många frågor som hamnar i en gråzon mellan "borglig" och "vänster", för inte tala om det faktum att svensk politik - och då talar vi både höger och vänster - sakta glidit in i en slags grötig liberal mittfåra där det i många frågor endast rör sig om sematiska skillnader.
Dessutom kan vi bara konstatera att partifärgen idag i praktiken begränsas till ledarsidorna, och viss mån till regionala frågor. Som jag tidigare påpekade är de flesta tidningar idag hänvisade när det gäller nationella och internationella nyheter till nyhetsbyråer eller frilansare, vilket förstås ytterligare förstärker bilden av hur urvattnad tidningarnas förmodade politiska hållning med tiden blivit.
Dessutom kan vi återigen bara konstatera att miljöpartiet i en rad frågor, t.ex. småföretagande, synen på friskolor o.s.v., ligger rätt nära de borgliga och att det inte på något sätt begränsar en journalist med dessa åsikter att arbeta på en förmodat "liberal" tidning.
Lansen skrev:Dock är ju alla större koncerner ganska marknadsliberala i sin framtoning. Jag har överhuvudtaget svårt att se att ett privat vinstdrivande företag skulle kunna förspråka någon egentlig vänsterpolitik. Man värnar ju om sin egen existens så att säga.
Fast å andra sidan behöver man ju bara slå upp kultursidorna för att se att den tesen inte nödvändigtvis behöver stämma, och att partifärgen idag i praktiken begränsas till ledarsidorna, och några enstaka artiklar rörande lokala frågor.

Och som sagt, varför konstant begränsa sig till de tryckta medierna, hur ser det ut på t.ex. SVT eller Sveriges Radio, vars nyhetsförmedling påstås vara "obunden".
"The past is a foreign country: they do things differently there"
L. P. Hartley

Användarvisningsbild
Battler
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1086
Blev medlem: 08 apr 2004 06:13
Kön: Man
Från: Norrbotten
Militär Grundutb: Pansar
Ort: Norrbotten
Kontakt:

Re: Re:

Inlägg av Battler » 01 maj 2012 10:21

patrick05 skrev:Och som sagt, varför konstant begränsa sig till de tryckta medierna, hur ser det ut på t.ex. SVT eller Sveriges Radio, vars nyhetsförmedling påstås vara "obunden".
I slutet av artikeln:
Störst andel journalister med MP-sympatier finns hos Sveriges Radio, 54 procent, och Sveriges Television, 52 procent.
____________
MVH

Användarvisningsbild
patrick05
Brigadgeneral
Brigadgeneral
Inlägg: 5313
Blev medlem: 17 feb 2005 01:54
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Andra världskriget
Ort: Västmanland
Kontakt:

Re: Re:

Inlägg av patrick05 » 01 maj 2012 10:23

Battler skrev:
patrick05 skrev:Och som sagt, varför konstant begränsa sig till de tryckta medierna, hur ser det ut på t.ex. SVT eller Sveriges Radio, vars nyhetsförmedling påstås vara "obunden".
I slutet av artikeln:
Störst andel journalister med MP-sympatier finns hos Sveriges Radio, 54 procent, och Sveriges Television, 52 procent.
Det var väl mer en retorisk fråga till Lansen. ;)
"The past is a foreign country: they do things differently there"
L. P. Hartley

medundersåte
Menig
Menig
Inlägg: 71
Blev medlem: 14 jul 2006 17:00
Kön: Man
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Annat
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: Kraftig slagsida i partisympatier för landets journalist

Inlägg av medundersåte » 05 maj 2012 10:19

Här är en annan intressant länk: http://www.second-opinion.se/so/view/2581
Magnus Hagevi skrev:Mycket pekar på att journalisternas bakgrund och liv ter sig likartat: journalisterna liknar varandra. Journalister är ofta medelklass (Weibull i JMG Granskaren 2001 nr 2-3). Kerstin Ekbergs undersökning om var journalisterna bor bekräftar att journalisters liv och erfarenheter i mycket är annorlunda jämfört med mediekonsumenterna. Hela 42 procent av journalisterna bor i Stockholms län, 19 procent bor i Stockholms innerstad och 9 procent bor på Södermalm (vilket innebär att var femtionde hushåll på Södermalm härbärgerar en journalist).
Den typiske journalisten är alltså en stockholmsbo tillhörande medelklassen...

Användarvisningsbild
Battler
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1086
Blev medlem: 08 apr 2004 06:13
Kön: Man
Från: Norrbotten
Militär Grundutb: Pansar
Ort: Norrbotten
Kontakt:

Re: Kraftig slagsida i partisympatier för landets journalist

Inlägg av Battler » 06 maj 2012 15:02

Störst andel journalister med MP-sympatier finns hos Sveriges Radio, 54 procent, och Sveriges Television, 52 procent.
I Ekots Lördagsintervju var det dags för MP:s Gustav Fridolin, men var var de tuffa frågorna - det var närmast att Fridolin fick bre ut sig om MP:s politik. Jämför med Ekot's arkiv med intervjuer av borgeliga politiker, och SD:s J. Åkesson.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5090042
____________
MVH

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster