Franska presidentvalet 2012

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
patrick05
Brigadgeneral
Brigadgeneral
Inlägg: 5313
Blev medlem: 17 feb 2005 01:54
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Andra världskriget
Ort: Västmanland
Kontakt:

Franska presidentvalet 2012

Inlägg av patrick05 » 07 maj 2012 02:09

Så blev det då avgjort, och Frankrikes nya president heter Francois Hollande efter att han besegrade den sittande presidenten Nicolas Sarkozy i den avgörande valomgången. Detta är blott den andra socialistiska presidenten i Frankrike sedan 1945, och den första gången på 30 år som en sittande fransk president förlorar ett val. Huruvida Hollandes vinst ska ses som en pånyttfödd vänstervind i Europa, eller om det mer handlar om ett utbrett missnöje mot Sarkozy, som i många avseenden varit en kontroversiell president, återstår att se, speciellt som valets stora vinnare troligen var Marine Le Pen och Front Nationale.
Den stora frågan är dock hur Frankrike under Hollande ska rida ur den finanskris som håller landet i ett järngrepp, och lite motsägelsefullt har han talat om att såväl öka den franska statens utgifter som att försöka få dessa i balans. Riktigt hur det ska gå till verkar det råda vissa frågetecken, och även om han aviserat skattehöjningar, så är det väl knappast troligt att dessa kommer kunna bekosta de refomer han talat om i sin valkampanj, som bl.a. innebär en sänkning av pensionsåldern och satsningar på t.ex. offentliganställda inom främst skolan.

Utrikespolitiskt har han aviserat att Frankrike snabbast möjligt ska ta hem trupperna från Afghanistan, men också att han vill omförhandla EU:s finanspakt, något som stött på viss patrull i Tyskland. Riktigt hur mycket av detta som verkligen kommer realiseras är givetvis svårt att sia om, men det är väl rätt troligt att relationen med Tyskland - och även USA - kommer förändras de närmasta åren. Hur detta kommer påverka EU är också svårt att sia om, men ett rimligt scenario är kanske att delningen mellan norra och södra Europa kommer förstärkas och att det kommer bli svårare att nå överenskommelser om nedskärningar och ekonomiskt bistånd till krisländerna i södra Europa. Det är inte nödvändigtvis så att dessa eventuella politiska konflikter kommer minska vid ett eventuellt maktskifte i Tyskland, och att såväl Eurosamarbetet som hela EU mycket väl kan ställas inför nya och mer svårlösta problem.
"The past is a foreign country: they do things differently there"
L. P. Hartley

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster