Konflikter 2012 Färre fredsavtal sluts

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3353
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Konflikter 2012 Färre fredsavtal sluts

Inlägg av Lansen » 31 dec 2012 14:09

Världen verkar gå in i en lite mer orolig period.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/konfl ... 789316.svd

Användarvisningsbild
2Sharp
Korpral
Korpral
Inlägg: 185
Blev medlem: 05 jun 2010 23:34
Från: Skåne
Militär Grundutb: Flygvapnet
Intresse: Utrustning & vapen
Kontakt:

Inlägg av 2Sharp » 03 jan 2013 14:30

Jag kan tolka denna felaktigt men det ser för mig ut som att den totala mängden konflikter faktiskt minskat sedan början på 90-talet.
(Stor bild)
http://www.pcr.uu.se/digitalAssets/122/ ... 011jpg.jpg
Vilket ju inte gör det hela mindre beklagligt, som jag tolkar det är den största ökningen inbördes konflikter, med i slutänden inte helt tydliga parter vilket skapar svårigheter att komma med överenskommelser som alla accepterar.

Någon som vet varför, eller har en teori på varför det ökade såpass mycket efter början på 60-talet?

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 869
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Inlägg av Horrocks » 03 jan 2013 17:41

Det bör väl finnas en koppling till koloniernas frigörelse, dvs diverse befrielsekrig och de ofta efterföljande inbördeskrigen. Med två supermakter som sponsrade varsin sida kan bidragit till att parterna fick kontinuerlig försörjning och därmed svårare för en part att få överhanden, med mer långvariga krig som följd.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3353
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Konflikter 2012 Färre fredsavtal sluts

Inlägg av Lansen » 04 jan 2013 10:33

Den pågående klimatförändringen och de allt mer hårdare förbrukningen av naturresurser kommer att generera ett antal konflikter. Detta kommer att bli/är särskilt aktuellt i Afrika söder om Sahara. Det finns ett otal länder där det pågår konflikt eller finns latenta konflikter. Från Spanska Sahara i öst till Somalia i öst, med länder som Mali, Sudan (nord och Syd), Centralafrika, Kenya, Etipoien m.fl. Även strax söder om detta finns konfliktzoner såsom området omkring östra Kongo samt Nigeria. I västafrika har de varit lugnt de senaste åren men med ökande påfrestningar på staterna kan det blossa upp igen. Norra Afrika och mellanöstern skakas av konflikter och uppror. Östasien lider av en rustningsspiral med många parter inblandade, konflikter finns även inbördes i många länder såsom Indonesien, Filippinerna, Burma osv. Det finns även en latent konfliktsituation i och omkring Indien. Kakasus har också problem.

Detta skall kopplas samman med USA:s och dess närmaste allierades (västeuropa) allt sämre ekonomiska förutsättningar, vilket kommer att medföra att man inte kan ha så stor närvaro internationellt i framtiden. Andra aktörer skrider delvis in på scenen såsom Kina, Indien, Ryssland, Brasilien osv. I mellanöstern blir det tydligare att flera aktörer handlar oberoende sina gamla beskyddarmakter och allianser, Saudi med gulfstater och andra stora aktörer som Egypten och Turkiet börjar allt mer föra en självständig politik frikopplad från USA:s inflytande. Samma sak i Östasien där länder som tidigare varit nära knutna till USA, exempelvis Japan, Sydkorea m.fl. känner sig tvingade att ta en mer egen väg.

Den ökning av fredliga förhållanden som tagits på många håll i världen kan snabbt sopas undan om de ekonomiska förutsättningarna snabbt försämras. Ekonomiska kriser och hunger driver snabbt fram gamla etniska, religiösa och nationella konflikter. Man skulle nog kunna göra något åt detta. Ett "krig mot klimatförändringarna" skulle nog kunna stabilisera många områden i den allra fattigaste delen av världen, likaså en handfast fredspolitik från omvärlden riktat mot olika konfliktområden, exempelvis Israel-Palestina, men sådant tänk är nog bara en utopi. Tyvärr kommer vi nog se ett fortsatt "krig mot terrorismen" och en politik där man tar ställning i första hand för de egna intressena.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster