Silvret i Manilabukten

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Silvret i Manilabukten

Inlägg av Trismegistus » 09 jan 2018 23:25

Med jakten på pansartåget i Polen i bakhuvudet så kan det ju vara kul att ta upp skattjakter relaterade till andra världskriget som faktiskt lyckades och ett sådant exempel är silverskatten i Manilabukten.

I April 1942 försökte amerikanerna tillsammans med filippinska myndigheter förhindra att japanerna skulle komma över den filippinska valutareserven. Man brände stora mängder sedlar efter att ha antecknat deras serienummer, man skickade en ubåt till USA - USS Trout - med valuta värd nära 2,5 miljoner dollar i ballasttankarna, men det räckte inte, japanerna avancerade för snabbt.

Som en sista desperat utväg drog man helt sonika utifrån kända landmärken två räta sträck på en karta, rakt ut i Manilabukten, tills dess att man nått ett djup som var tillräckligt för att japanerna inte skulle kunna bärga skatten hur lätt som helst. Under tio aprilnätter forslade man sedan ut 17 miljoner silver pesos (425 ton silver) i tunga lådor som vardera innehöll 6000 pesos och dumpande dessa på 120 fots djup i bukten mellan öarna Corregidor och Caballo.

Japanerna var dock medvetna om skatten och satte omedelbart igång bärgningsförsök med hjälp av samma amerikanska dykare som lite tidigare sänkt mynten i havet. De amerikanska dykarna gjorde dock sitt yttersta för att japanerna skulle få så lite som möjligt och antalet lådor som bärgades var hyfsat lätträknade.

De största delarna av skatten kom att ligga kvar orörd fram till sensommaren/hösten 1945 då amerikanska flottan och dess dykare påbörjade försöken att bärga mynten. Förutsättningarna var dock inte de lättaste: skeppsmask hade gått hårt åt trälådorna under tiden på havsbottnen och tack vare att innehållet spridits ut över havsbottnen så krävdes metalldetektor för att hitta mynten. Man fick med viss möda upp stora delar, men än i dag beräknar man att pesos till ett värde av 4 miljoner dollar fortfarande ligger kvar på havsbottnen.

Lite fotografier från dykningarna, augusti 1945, tagna av Carl Mydans:

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster