The lost batallion

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 872
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

The lost batallion

Inlägg av Horrocks » 02 feb 2018 14:08

Jag lyssnade på Ray Harris utmärkta A History of World War II Podcast och fastnade för historien om ”the lost battalion”. Det är ett begrepp som använts flera gånger – en amerikansk bataljon som blev isolerad i Argonne under 1VK, en annan amerikansk bataljon i Vosges under 2VK, osv.
I det här fallet rör det sig om inte om amerikaner utan den kinesiska bataljon som under slaget om Shanghai hösten 1937 försvarade Sihang Warehouse mot de anfallande japanska anfallarna.
När det började bli uppenbart för Chiang Kai Shek att han skulle bli tvungen att börja retirera från Shanghai efter 2 månader av hårda strider, beordrade han första bataljonen, 524:e regementet under Överstelöjtnant Xie Jinyuan att skydda reträtten. Platsen valdes med omsorg – ett lager vid Suzhou-floden som låg i direkt anslutning till Shanghai International Settlement, den brittiska-amerikanska enklaven i Shanghai (ett relativt stort område med ca 1 miljon invånare och med närmare en halv miljon flyktingar, med bl a en stor brittisk garnison).
Xiejinyuan_photo_official.jpg
Kinesisk befälhavare - Xie Jinyuan
Xiejinyuan_photo_official.jpg (3.96 KiB) Visad 3219 gånger
Den kommande striden kom därför att utkämpas framför ögonen på brittiska och amerikanska medier och ett stort antal andra observatörer, vilket var Kai Sheks huvudsyfte. Han hade behov av att visa att kineserna kunde göra effektivt motstånd och väcka stöd för sin kamp (forts).
hqdefault.jpg
Sihang warehouse
hqdefault.jpg (20.78 KiB) Visad 3219 gånger
04a_LI.jpg
Sihang warehouse vid röda pricken. International zone söder om floden.
Till en början gick det inte enligt planerna – bataljonernas kompanier var utspridda, vissa retirerade tillsammans med huvudarmén, andra var helt enkelt försvunna och bara ett kompani och delar av ett annat fanns på plats. Det såg ut att bli ännu ett av de alltför vanliga fiaskon för nationalistarmén. Men de övriga två kompanierna dök så småningom upp och till slut hade större delen av den kvarvarande styrkan samlats. Bataljonen var kraftigt decimerad – drygt 400 av de utrsprungliga 800 soldaterna var tillgängliga och stridsdugliga. I praktiken var soldaterna frivilliga - även om de beordrats dit var det inga svårigheter att slinka med huvudstyrkan om de velat.

De första japanska anfallen började norrifrån på eftermiddagen 27:e Oktober och slogs lätt tillbaks. Japanerna satte eld på lagerbyggnaden, men försvararna lyckades släcka elden under natten. Under natten förstärkte man sina ställningar i och runt byggnaden och förberedde sig för kommande strider.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 872
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Horrocks » 04 feb 2018 11:53

Påföljande morgon 28:e oktober började japanska bomplan cirkla över byggnaden, men närheten till internationella zonen gjorde att de inte vågade bomba. Av samma skäl kunde man inte utnyttja sitt fartygsartilleri och inte heller senapsgas som tidigare använts i Shanghai. De blev istället tvungna att ge sig in i ett utnötninsslag mot väl befästa försvarare inför ögonen på amerikaner och britter ett par hundra meter bort.
24519.gif
Åskådare i internationella zonen
24519.gif (40.71 KiB) Visad 3203 gånger
Byggnaden var nu omringad från tre håll, fjärde låg mot Suzhou-floden och den internationella zonen, med en bro emellan. Japanerna försökta infiltrera och stänga den vägen för att åstadkomma total inringning, men brittiska soldater ur Royal Fusiliers öppnade eld från sina ställningar när japanerna kom för nära.
På eftermiddagen kom nästa japanska anfall. En närliggande bankbyggnad intogs och japanerna lyckades forsla in en fälkanon som besköt lagerbyggnaden. Men den gjorde ingen större skada på den bastanta byggnaden i betong. Kineserna kunde också utnyttja den höga lagerbyggnaden för att beskjuta och kasta handgranter på de anfallande japanerna, som till sist fick avbryta anfallet. Däremot lyckades japanerna att strypa vattenförsörjningen till området och snabbt uppstod brist på vatten. För att ha något att släcka bränderna med började försvararna spara urin.

Under tiden hade det blivit känt att en kinesisk styrka höll ut i Shanghai och befolkningen började organisera hjälp. Förnödenheter, mat, vatten, mm samlades ihop och fraktades sedan in under natten genom den internationella zonen. Sårade soldater smugglades ut samma väg. Även en kinesisk flagga fixades fram av en flickscout, Yang Huimin. Hon hade ett par dagar tidigare sett hur en brittisk soldat på bron hade kastat in ett cigarettpaket i en byggnad och frågat vad han gjorde. Hon fick då reda på att kinesiska soldater gömde sig och förberedde strid. Genom den brittiska soldaten kunde hos skicka in ett lapp med nästa cigarettpaket till försvararna och fick då kontakt med befälhavaren. Hon bad om en lista med namn över försvararna så det kunde publiceras och stärka moralen bland kineserna. Befälhavaren förstod att han då skulle avslöja sin styrka och var tveksam, men var samtidigt väl medveten om propagandavärdet. Han valde valde därför att överdriva sin styrka genom att lämna över en lista med den ursprungliga bataljonen på 800 man, som därefter blev kända som de tappra 800 i den kinesiska pressen.
200px-Girl_Scout_Yang_Huimin_Battle_of_Shanghai_1937.jpg
Yang Huimin
200px-Girl_Scout_Yang_Huimin_Battle_of_Shanghai_1937.jpg (23.12 KiB) Visad 3203 gånger
Senast redigerad av 1 Horrocks, redigerad totalt 4 gånger.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Trismegistus » 04 feb 2018 12:04

Väldigt intressant, tackar!

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg: 364
Blev medlem: 03 jan 2018 09:32
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Hans S » 04 feb 2018 12:32

Instämmer med Trismegistus. Tack Horrocks.

Helt okänt för mig innan.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3218
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av lasseman69 » 04 feb 2018 12:42

Håller med . Superintressant mer sånt 👍
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 872
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Horrocks » 05 feb 2018 15:21

Jag tyckte det var en intressant historia värd att återberätta. Det är inte så ofta man stöter på historieskrivning på lite mer personligt nivå när det gäller Kinesisk-Japanska kriget.

Den 29:e oktober vajade så en stor kinesisk flagga på toppen av byggnaden. Tiotusentals civila samlade på andra sidan floden jublade. Frustrationen och ilskan började växa hos japanerna som trott att de besegrat kineserna i Shanghai. Istället möttes de av effektivt motstånd inför ögonen på västerländsk press. Måttet var rågat och japanerna svarade med flyganfall som misslyckades då de var tvungna att hålla avståndet till den internationella zonen. Ett stort markanfall följde, med stöd av tanketter, pansarbilar och fältartilleri. Den yttre kinesiska försvarsställningarna utanför byggnaden föll till slut efter hårda strider och försvararna retirerade in i huvudbyggnaden.
f98b90064dc4375e0bcf90a98445a862.jpg
Japanerna förbereder anfall
f98b90064dc4375e0bcf90a98445a862.jpg (63.12 KiB) Visad 3175 gånger
Japanerna fortsatte anfallet från flera riktningar och försökte ta sig in med stegar men misslyckades. En svårt sårad kinesisk soldat proppade på sig handgranater och kastade sig från taket mitt in i en grupp japanska anfallare och sprängde sig själv och japanerna i luften. Vid ett annat anfall försökte en grupp japaner ta sig in med stegar och befälhavaren Xie Jinyuan hamnade själv i närstrid med en japansk soldat väg in genom ett fönster. Han lyckades rycka undan japanens gevär, ta stryptag och knuffa ner japanen från stegen. Han fick upp sin pistol och skjöt sedan näste japan på stegen innan andra kinesiska soldater lyckades knuffa bort stegen.
sihang8.jpg
Kinesiskt självmordsanfall (från Sihang-museet)
sih6.jpg
Närstrid (från Sihang-museet)
26372057225_b85073420f_b.jpg
Xie Jinyuan skjuter en japansk soldat (Sihang-museet)
Flera anfall avvärjdes, bl a med hjälp av kinesiska civilia som varnade försvararna om japanernas rörelse genom att hålla upp plakat på hustaken. Det finns också uppgifter om att de brittiska soldaterna, förskansade på andra sidan bron ca 100m bort, informerade kineserna om japanernas förflyttningar. Dagen slutade utan framgångar för japanerna. Flera tanketter och pansarbilar hade slagits ut. Dussintals, kanske hundratals, japanska soldater låg döda utanför byggnaden.
65-cdg-map-001a.jpg
Översikt japanska anfall Sihang warehouse
Senast redigerad av 2 Horrocks, redigerad totalt 5 gång.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Trismegistus » 05 feb 2018 15:36

Intressanta hjälmar kineserna har, de ser en aning tysk-influerade ut.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 872
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Horrocks » 05 feb 2018 15:59

Inte bara influerade - det är tyska M35- hjälmar :) (återkommer till det - det är en historia i sig själv)
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 872
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Horrocks » 06 feb 2018 17:32

Den 30:e oktober ändrade japanerna taktik och la tungvikten vid intensiv artilleribeskjutning för att systematiskt försöka förstöra byggnaden, men med begränsad framgång. När mörkret kom förde japanerna fram strålkastare och fortsatte beskjutningen, men försvararna lyckades reparera skadorna nästan i samma takt. Byggnaden var kraftigt byggd med tjocka betongväggar som kineserna successivt förstärkt inifrån med sten och sandsäckar så att de var ett par meter tjocka. Den kraftiga beskjutningen innebar dock att britterna började få nog (ett tiotal brittiska soldater hade träffats av förlupna kulor och granater, varav fyra dött).
M-Shanghai-sh080o.jpg
Sihang under beskjutning
download.jpg
Sihang efter striden
download.jpg (20.41 KiB) Visad 3139 gånger
Den brittiska befälhavaren, Generalmajor Telfer-Smollet, förhandlade fram en överenskommelse mellan Kai-Chek och japanska befälhavaren Matsui. Kineserna skulle få tillåtelse att evakuera byggnaden och retirera genom den internationella zonen. För Kai Shek hade målet uppnåtts – huvuddelen av armén hade intagit nya ställningar väst om Shanghai och han hade fått sin propagandavinst som han hade önskat. Opinionen mot Japan i Storbritannien och USA stärktes även om det inte ledde till konkret stöd till kineserna just då.
sh088o.jpg.jpg
Telfer-Smollett tv
Xie Jinyuan ville fortsätta striden, men blev under våldsamma protester beordrad att dra sig tillbaks. Kineserna evakuerade 376 kvarvarande soldater över bron under natten och lämnade 10 döda och 27 svårt skadade. De japanska förlusterna uppsakattas till 100-200 döda och sårade. Japanerna bröt vapenvilan och började beskjuta de retirerande kineserna på bron med kulsprutor. Neutraliteten till trots började de brittiska soldaterna i sina skyddsvärn på andra sidan bron öppna eld mot japanerna och slog ut minst en kulspruta.

Merparten av de kinesiska försvararna kunde då ta sig över och hälsades som hjältar av de brittiska soldaterna och Telfer-Smollet personligen, som hade haft svårt att bibehålla sin neutralitet. Japan hade noterat de vänskapliga relationerna och det fick ett diplomatisk efterspel där britterna anklagats för att ha gett hemligt militärt bistånd till kineserna under slaget om Shanghai. Saken rann ut i sanden, men bidrog till att försämra relationerna ytterligare. Den kinesiska styrkan hade egentligen fått löfte om att få fortsätta retirera och ansluta sig till resten av nationalistarmén, men blev istället avväpnade och internerade i den internationella zonen. Britterna och amerikanerna vågade inte riskera konfrontation med den japanska armén som nu bestod av närmare 300 000 man kring Shanghai.
images (2).jpg
Kinesiska soldater efter evakueringen vaktade av brittiska soldater
images (2).jpg (27.44 KiB) Visad 3139 gånger
images (1).jpg
Kinesiska soldatr, här vaktade av US Marines
images (1).jpg (24.93 KiB) Visad 3139 gånger
En sevärd filmsnutt från striden och strax därefter
https://youtu.be/WY1CI4kesGo
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 872
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Horrocks » 08 feb 2018 10:26

Bataljonen blev sedan kvar i den internationella zonen tillsammans med flera hundratusen civila kinesiska flyktingar. Redan dessförinnan var zonen något av en fristad för diverse grupper av flyktingar – ryssar från de förlorande vita sidan hade samlats där på 1920-talet, ryska judar som flytt från pogromer under Tsar-tiden och tyska/österrikiska judar samlades i allt större antal under 1930-talet, osv.

Japanerna tog över zonen efter Pearl Harbour och de kinesiska soldaterna blev då krigsfångar och skickades till olika fångläger. Befälhavaren Xie Jinyuan hade dessförinnan blivit mördad av några av sina egna soldater som anslutit sig till Wang Jingwei´s kollaboratörer. Hans begravning följdes av mer än 100 000 människor.
Xiejinyuan_funeral.jpg
Xiejinyuan_funeral.jpg (49.19 KiB) Visad 3128 gånger
Händelsen har förblivit en symbol för kinesiska kampen mot Japan, mycket tack vare att den betraktades som politiskt acceptabel som symbol för det kinesiska folkets kamp hos både nationalisterna och kommunisterna. Xie Jinyuan blev nationalhjälte, inte bara i det blivande Taiwan, utan även i mindre skala i det kommunistiska Kina (något han förmodligen inte blivit om han överlevt 2VK och fortsatt sin karriär i nationalistarmén).

Ur ett militärt perspektiv var betydelsen mindre – det hårdnackade försvaret sinkade japanska framryckningen något, men de kunde sedan fortsätta mot Nanjing och senare Wuhan. Slaget om Shanghai i sin helhet kostade kineserna ca 200 000 man i döda och sårade, Japan förlorade mindre än 50 000. Men för Japan var det relativt dyrköpt seger och bidrog till den frustration som sedan ledde till en serie av övergrepp hela vägen till Nanjing, där det kulminerade. För Kina var det ett avsteg från den tidigare strategin att offra land mot tid för att bygga upp sin styrka. Nu satte man hårt mot hårt, vilket överraskade japanerna och tvingade dem till ett mycket större militärt engagemang i centrala Kina än vad de egentligen planerat.

Trots att kineserna led en rad nederlag, stärkte de begränsade framgångarna moralen bland kineserna och stärkte Chiang Kai Sheks ställning, både i Kina och internationellt. I väst låg sympatierna klart på kinesernas sida och slaget fick stort uppmärksamhet i västerländsk media bl a tack vare striderna vid Sihang warehouse.
Jan2017X10BNP1937ShanghaiBattle4Best.jpg
Jan2017X10BNP1937ShanghaiBattle4Best.jpg (124.82 KiB) Visad 3128 gånger
0_0_7419_9571.jpg
0_0_7419_9571.jpg (35.17 KiB) Visad 3128 gånger
På längre sikt innebar det för Kai Shek att han förlorade större delen av sina bästa divisioner. Något som nationalistarmén aldrig riktigt återhämtade sig från, vare sig under resten av kriget mot Japan eller under det efterföljande inbördeskriget.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 872
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Horrocks » 09 feb 2018 19:10

En detalj värd att notera – bataljonen ingick i nationalistarméns 88:e division, utrustad med tyska vapen och utbildad av tyska rådgivare. Det tyska stödet hade börjat redan under Weimarrepubliken efter Chiang Kai Shek brutit med kommunisterna 1927. Istället vände han sig till Tyskland för stöd, ett samarbete som utökades efter Hitler kom till makten. Tyskland hade ännu inga direkta preferenser mellan Kina och Japan utan försökte upprätthålla goda relationer med båda. Chiang Kai Sheks antikommunism uppskattades och Tyskland hade behövde mineraler, framför allt wolfram, från Kina (då som nu finns de största fyndigheterna i Kina). Kina betraktade Tyskland som en av de mer pålitliga samarbetspartners som fanns tillgängliga.
chiang_wei-kuo_nazi_1.jpg
Chiang Kai Sheks adoptivson i Wehrmacht
chiang_wei-kuo_nazi_1.jpg (105.81 KiB) Visad 3121 gånger
chinese_wehrmacht_soldiers.jpg
Kineser i Wehrmacht
chinese_wehrmacht_soldiers.jpg (141.67 KiB) Visad 3121 gånger
Hitlerjugend-in-China-640x475.jpg
Hitlerjugend på läger i Kina
Hitlerjugend-in-China-640x475.jpg (57.29 KiB) Visad 3121 gånger
Föruom handel etablerades ett tysk militärmission med som mest ett 50-tal rådgivare, bl a vid krigshögskolan i Whampoa. De tyska rådgivarna leddes till en början av Max Bauer och Hans von Seeckt, båda framgångsrika tyska officerare under 1VK. Seeckt la upp en plan åt Kai Shek för att bygga upp en professionell armé bestående av 60-80 divisioner under 10 år.
bundesarchiv_bild_146-2008-0155_alexander_von_falkenhausen-477x640.jpg
von Falkenhausen
bundesarchiv_bild_146-2008-0155_alexander_von_falkenhausen-477x640.jpg (43.58 KiB) Visad 3121 gånger
Senare ersattes de av von Falkenhausen som fick modifiera planen – Kina hade inte tillräckligt med industri för att kunna utrusta en stor, modern armé. I praktiken hann endast åtta divisoner utbildas innan Hitler drog tillbaka stödet för att istället närma sig Japan och det var några av dessa divisoner som utgjorde kärnan i den styrka som Chiang Kai Shek satte in mot japanerna i Shanghai. Resten av den 1,7 miljoner man starka nationalistarmén var normalt sämre utbildad, ledd och utrustad.

Förutom att Japan betraktades som en starkare partner mot Sovjetunionen utlovade de motsvarande leveranser av de viktiga mineralerna (vilket i praktiken aldrig skedde). Kai Shek fick då återgå till samarbete med Sovjetunionen och de kinesiska kommunisterna. Officiellt skulle det tyska samarbetet med kineserna avslutats hösten 1937, men i praktiken sinkades detta och först 1938 återvände de sista tyska rådgivarna och sista vapenleveranserna skeppades.

Vid sidan om militär kompetens, visade sig Bauer, Seeckt och Falkenhausen ha god diplomatisk förmåga och lyckades komma överens med Chiang Kai Shek (inte det lättaste, något som senare brittiska och amerikanska motsvarigheter skulle upptäcka). Falkenhausen hade t o m en livslång vänskap med Kai Shek.

Förutom att anställa rådgivare köpte kineserna tysk utrustning, bl a som synes M35-hjälmar, men även Panzer I, Pak 36 , Mauser C96, Gewher 88 och 98. Licenstillverkning (eller mer troligt piratillverkning) startades av Mauser M1924 som Zhongzheng- eller Chiang Kai-shek rifle liksom av MG 08. Det påstås att även MG 34 ska ha licenstillverkas, men det låter lite tveksamt – någon som vet mer?
download (1).jpg
Chiang Kai Shek rifle
download (1).jpg (5.66 KiB) Visad 3121 gånger
8433765bbf4ba5357e3ddba87391a8a9.jpg
MG 08
8433765bbf4ba5357e3ddba87391a8a9.jpg (43.04 KiB) Visad 3121 gånger
WrOdQpH.jpg
MG 08
Kinesiska soldater 1944.jpg
Kinesiska soldater så sent som 1944 (en och annan britt och amerikan måsteha höjt på ögonbrynen)
Kinesiska soldater 1944.jpg (73.71 KiB) Visad 3121 gånger
Källor:
Shanghai’s Last Stand – The ‘800 Heroes’ of Sihang Warehouse, War History online
China´s lost battalion, The History of WW2 avsnitt 210
Unexpected partnership: Nazi Germany and the Republic of China, War History online
Chinese Alamo: Last Stand at Sihang Warehouse, warfarehistorynetwork.com
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3218
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av lasseman69 » 09 feb 2018 20:05

Mycket , mycket intressant tackar .
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Sonderling
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg: 311
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Sonderling » 10 feb 2018 13:35

Mycket intressant tråd, jag har ju just läst en bok om Kinas krig mot japan och börjat intressera mig för deras roll i Stilla havskriget. Och som fortsättning även inbördeskriget och deras roll i Korea-kriget. Undrar ibland om nån tysktränad soldat kunnat överleva allihop, alltså från typ 37-53.
Sonderling

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Trismegistus » 11 mar 2018 18:42

Jag stötte idag på bilder på Henschel Hs 123-störtbombare under nationalist-kinesiskt flagg. Någon som vet om det fanns flera tyska flygplanstyper som exporterades till Kina?

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg: 364
Blev medlem: 03 jan 2018 09:32
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: The lost batallion

Inlägg av Hans S » 12 mar 2018 10:12

Junkers W 33 & 34 samt Messerschmitt M18.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 11 och 0 gäster