Amiral Byrds snökryssare

Här kan du diskutera, lägga upp och efterlysa krigsrelaterade bilder och filmklipp.
Kategoriregler
Tänk på att inte lägga upp material som bryter mot copyright, samt ange bildkälla. Om bilderna/filmklippen innehåller sådant som kan upplevas stötande, ange då detta. Observera att du endast kan ladda upp bilder som är max 2 MB stora.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Amiral Byrds snökryssare

Inlägg av Trismegistus » 05 dec 2017 21:31

Ibland hittar man helt okända pärlor i gamla tidningar som man bara måste gräva vidare i. Nedanstående artikel i nr 4, 1940 av "Flygning" väckte den teknikintresserade själen då det lät för bra för att vara sant - en "snökryssare" på 34 ton med ett flygplan på taket:
Bild

Men den här gången vann sanningen över fiktionen: Amiral Richard E. Byrd's "Antarctic Snow Cruiser" som skulle användas för utforskning på Antarktis existerade faktiskt! Dessutom är det en spännande historia om en farkost som år 1940 till stor del misslyckades med sitt uppdrag och fick överges i snön. T.ex. så fick den extremt dåligt grepp och spann i snön med sina stora mönsterlösa hjul och lösningen blev då att man svetsade på de extra reservdäcken på bakhjulen och helt sonika backade fordonet för på så sätt kunna ta sig framåt (bakåt).

1946 återupptäcktes farkosten under "Operation Highjump" (ni vet, den amerikanska expeditionen då man letade efter nazistiska UFO-baser på Antarktis - om man ska tro vissa). 1958 återupptäckte man farkosten igen och lyckades gräva fram den, men sedan försvann den ur historien för alltid. Vissa tror att den ligger kvar under isen och snön, andra att ryssarna hittade den och plockade med den hem under det kalla kriget. En fascinerande historia om en fascinerande farkost är det dock

Youtube-film från när den lastas av i Antarktis:

main_900.jpg
main_900 (1).jpg
byrd-cruiser.jpg

Användarvisningsbild
Waldo
Kapten
Kapten
Inlägg: 1492
Blev medlem: 03 sep 2006 19:11
Kön: Man
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Andra världskriget
Ort: Uppsala
Kontakt:

Re: Amiral Byrds snökryssare

Inlägg av Waldo » 05 dec 2017 22:27

Känns helt surrealistiskt..

Som taget ur en sience fiction film.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst