Svt nyheter. Droger under avk.

Här diskuteras filmer, dokumentärer, serier, spel, böcker, tidskrifter och hemsidor med anknytning till militärhistoria.
Kategoriregler
Du använder väl "spoilertaggen"
Spoiler:
när du nämner slut och viktiga händelser i filmer och serier?
Skriv svar
Användarvisningsbild
Waldo
Kapten
Kapten
Inlägg: 1490
Blev medlem: 03 sep 2006 19:11
Kön: Man
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Andra världskriget
Ort: Uppsala
Kontakt:

Svt nyheter. Droger under avk.

Inlägg av Waldo » 27 jan 2019 08:29

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/so ... rldskriget


Under andra världskriget ryktades det om att de tyska soldaterna gick på en drog som gjorde dem orädda, energiska och outtröttliga. Forskning har visat att de brukade metamfetamin. Och de allierade kopierade snart tyskarnas nya strategi.

Droger var en del av den tekniska utvecklingen under andra världskriget. Ny forskning visade under denna tid på amfetaminets starkt stimulerande effekter.

En modifierad form av amfetamin, metamfetamin, såldes fritt på den tyska marknaden under namnet Pervitin. Den tyska militären intresserade sig för preparatet och drogen visade sig hålla soldaterna mer skärpta i strid och göra dem orädda.

– Nazityskland handlade om att arbeta hårt för att få ett bättre Tyskland. “Låt oss göra Nazityskland till det tredje riket.” För att uppnå det omfamnade man vetenskap och därför kom pillren, säger James Holland, brittisk historiker och författare.

Stred tio dagar i rad
Man vet att Pervitin användes när tyska soldater erövrade Polen 1939. Och från april till maj 1940 ska 35 miljoner tabletter ha distribuerats till soldaterna.

Under ett angrepp mot Frankrike 1940 sägs Pervitinet ha bidragit till tyskarnas framgång. Tyskarna var underbemannade, men med drogen i kroppen lyckades de strida tio dagar i följd och rycka fram till fots i snitt 3,5 mil om dagen trots att de blev beskjutna.

– Jag skulle inte säga att det gav några fördelar, det mildrade nog snarare effekterna av att man hade dåligt utbildade soldater. Soldaterna hade ofta en minimal utbildning och många gånger var det rädda ungdomar man skickade ut i ett högintensivt krig, säger David Bergman, officer vid Försvarshögskolan och doktorand i psykologi vid Stockholms universitet.

Allierade följde efter
För att hålla samma stridsnivå som Tyskland följde snart de allierade efter och Storbritannien utvecklade en egen variant av den tyska drogen. Britterna kallade sitt amfetamin-preparat för Benzedrine.

Medan tyskarnas variant främst användes som ett medel mot trötthet var britternas ett verktyg för att göra soldaterna mer aggressiva och att stärka stridsmoralen. När amerikanska soldater landsteg i Nordafrika år 1942 hade även dem med sig Benzedrintabletter.

Farliga biverkningar
Samtidigt hade tyskarna börjat ifrågasätta användningen då man upptäckt att den kunde vara beroendeframkallande och ge farliga biverkningar. Men de allierade fortsatte att ge sina soldater droger.

– Idag har man både fysiska och psykiska tester. Om man via selektion, utbildning och scenarioträning stärker egenskaper som självförtroende, mod och rationell beslutsförmåga hos soldater behöver man inte medicinera, säger David Bergman.

Om drogerna i Hitlers armé i Vetenskapens värld som sänds den 28 januari klockan 20.00 i SVT2 och på SVT Play.
Den där David Bergman verkar inte riktigt veta vad han pratar om om han avser de tyska stridskrafterna som gick in Frankrike 1940.

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Svt nyheter. Droger under avk.

Inlägg av Trismegistus » 27 jan 2019 12:46

Nej, årgångarna som tyskarna mönstrat och satte in 1940 måste ändå ha haft betydligt högre utbildningsnivå än de som kallades in i andra hälften av kriget.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3349
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Svt nyheter. Droger under avk.

Inlägg av Lansen » 10 mar 2019 09:27

Han verkar ha framträtt en hel del i media, konstigt att han har sådana kunskapsluckor.

Sonderling
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg: 300
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Svt nyheter. Droger under avk.

Inlägg av Sonderling » 14 mar 2019 12:49

Man blir väl trött även om man är utbildad? Jag har alltid trott att droger av denna typ användes i yttersta nödfall. TV inslaget kändes lite spekulativt och jag är inte helt övertygad om motsatsen efter att ha sett det.

Sonderling

Användarvisningsbild
Waldo
Kapten
Kapten
Inlägg: 1490
Blev medlem: 03 sep 2006 19:11
Kön: Man
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Andra världskriget
Ort: Uppsala
Kontakt:

Re: Svt nyheter. Droger under avk.

Inlägg av Waldo » 14 mar 2019 20:11

Att amerikanska flygare använde droger för att hålla sig vakna under bombuppdrag in i tyskland vill jag minnas nämns i "Amerikanska Nödlandare" av Bo Widfeldt. Eller så var det i "Anrop Red Dog" av Bengt-Arne Karlsson och Jan Olof Nilsson. Hur som helst så ska en besättning nödlandade flygare sagt något i stil med att dom inte kan sova då dom tagit sina piller som dom fått för att orka hålla sig vakna/vara alerta genom uppdragen.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster