Skans funnen i Gräsmark, Värmland

Här diskuteras ämnen som inte passar in i de övriga kategorierna och som eventuellt sträcker sig över flera tidsepoker.
Skriv svar
Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Skans funnen i Gräsmark, Värmland

Inlägg av York » 02 jun 2016 20:17

Intressant om en gammal skans som arkeologer på Värmlands museum hittat i Gräsmark. Artikeln innehåller även ett videoklipp.

http://www.vf.se/nyheter/sunne/varmland ... aterfunnen
Värmlands äldsta skans återfunnen

Gräsmark

Värmlands äldsta skans.
Ja, det kan arkeologerna på Värmlands museum ha hittat strax norr om Gräsmark. Från den höll man uppsikt över dansken, som hotade västerifrån.
– Det är hur spännande som helst. Den kan ha anor från 1560-talet, säger Björn Wallbom.
Han, Hans Olsson och Ellinor Forssell har haft fullt upp under några vårmånader. Många kilometer har det blivit i skogsområdena kring Gräsmark och sjön Kymmen.

Allt började med ett par gamla kartor som påträffades på Lantmäteriet. De är daterade 1654 och 1658, och anger lägena för kända försvarsskansar. De då relativt nybyggda vid Eda och Morast är till exempel med.

Men på kartan fann arkeologerna också något annat.

– Ja, vid tre positioner står det ”gammal skans”. Dels här strax norr om Gräsmark, dels både i södra och norra änden av Kymmen. Det var nyheter för oss – det finns inget om dem i fornminnesregistret, berättar Björn Wallbom.

Problemet var dock givet. Vad kan man förvänta sig för spår i naturen av skansar som var gamla, kanske redan avfärdade, redan för drygt 350 år sedan? Finns något alls kvar? Har jorden brukats och spåren utplånats?

Efter veckor av intensiv men fruktlös spaning hade arkeologerna nästan börjat misströsta. Då testade de en annan infallsvinkel.

– Vi kom på att Lantmäteriet tagit fram en ny kartfunktion, så kallad terrängskuggning. Där visas det tydligare hur terrängen är utformad när träd och buskage skalats bort. Och då hände det grejer.

Som synes i den svartvita bilden här intill framträdde en markant ås alldeles intill vägen från Gräsmark, en bit väster om Rottnaälven. För Björn och kompani som letat på andra sidan vattendraget – utifrån vad som syns på den gamla kartan – blev det en aha-upplevelse:

– När vi kom tillbaka ut föll allting på plats, det var en otroligt häftig känsla!

När VF följer med ut i terrängen står det ganska snart klart varför. Uppe på åsryggen syns tydliga spår av vallar på krönet.

– Det är tydligt att man grävt ur och höjt upp sidorna, för att få en bättre försvarsposition. Strategiskt ligger också åsen bra till – alldeles intill vägen som fanns även på 1600-talet och som leder från Kongsvinger in i landet.

På andra sidan vägen hittades också ytterligare spår: en grävd jordvall som löper parallellt med vägen. Vid ett par ställen har inbrytningar gjorts, där vallen nyper in från sin sträckning. Troligen för att positionera muskötskyttarna bättre.

– Den enda alternativa förklaringen skulle vara en vall för att skydda mot översvämningar. Men då finns ingen anledning till inbrytningar.

Exakt när skansen var i bruk är svårt att svara på. Att Norge tillhörde Danmark är känt, likaså att Sverige och Danmark under dessa tidsperioder var bittra fiender. Det fanns alltså all anledning att upprätthålla ett gott gränsförsvar.

Men det går att spekulera, utifrån historiska fakta:

– Det nordiska sjuårskriget inleddes 1563, och vi vet att delar av Sunne brändes under de åren. Även på 1610-talet var det stridigheter som ska ha nått Värmland. Men vi behöver studera området närmare – det är ju inte säkert att det någonsin avlossades ett skott här, säger Björn Wallbom.

• Hur tänker du dig att det såg ut här?

– Jag skulle tro att man grävde vallen och sedan säkrade upp med palissader, kanske stockar på vallkrönen. Kanoner posterades troligen ut uppe på åsen. Om man gräver i och omkring vallarna kan man kanske hitta muskötkulor eller fotangel, eller andra militära attribut.

Fynden ska nu dokumenteras och föras in i fornminnesregistret – och uppföljningarna kan mycket väl ge nya rubriker.

– Vi ska absolut fortsätta sökandet.
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster