Freikorps Dikmark?

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Freikorps Dikmark?

Inlägg av Trismegistus » 24 jun 2015 19:23

Finns det någon som känner till en enhet med namn "Freikorps Dikmark" som ska ha varit ansluten till SS-division Das Reich? Namnet dyker upp i meddelanden kring Heeresgruppe Mitte under april 1942 - se bild nedan. Spontant så trodde jag på en felstavning av Frikorps Danmark då dom var förlagda till Posen och hamnade på östfronten vid denna tid, men dom slogs väl med Totenkopf-divisionen och inte Das Reich?
An Heeresgruppe Mitte
--Geheim--

Für SS-Div. Reich wird das Freikorps Dikmark in Stärke eines Inf.Btl. (mot) ab 11.5. von Posen zugeführt.
Anderweitige Verwendung dieses für die SS-Reich bestimmte Btl. ist nicht zulässig.

OKH/GENSTDH/ORG.ABT(I) NR 21359/42 GEH.
Freikorps_Dikmark.jpg

Användarvisningsbild
Leningrad
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 832
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Freikorps Dikmark?

Inlägg av Leningrad » 24 jun 2015 20:07

Trismegistus skrev:Finns det någon som känner till en enhet med namn "Freikorps Dikmark" som ska ha varit ansluten till SS-division Das Reich? Namnet dyker upp i meddelanden kring Heeresgruppe Mitte under april 1942

Meddelandet syftar väl till Kampfgruppe SS-Reich, en del utav Das Reich som lämnades kvar i öst medan den övriga divisionen skickades till Frankrike för återhämtning.
Trismegistus skrev:Spontant så trodde jag på en felstavning av Frikorps Danmark,
Det kan mycket väl vara en felstavning. Jag har precis läst boken, Hitlers vikingar, och där står det ingenting om något Freikorps Dikmark, däremot utförligt om Frikorps Danmark.
Trismegistus skrev:men dom slogs väl med Totenkopf-divisionen och inte Das Reich?
Ja, dom stred tillsammans med Totenkopf vid Demjanskfickan på våren 1942. Att de inte stred tillsammans med Kampfgruppe SS-Reich kan kanske bero på att de behövdes på annat håll, typ Demjanskfickan, och att Kampfgruppe SS-Reich skickades någon annanstans.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Freikorps Dikmark?

Inlägg av Trismegistus » 26 jun 2015 16:35

Efter lite mer letande så stämde teorin om att det var en felstavning och att det var Freikorps Danmark som avsågs, vilken framgår av punkt 3 i nedanstående meddelande.
Verlegung der reste der SS-R[eich] zu deren Neuaufstellung auf der Truppenübungsplatz Bergen, solbald es die Lage erlaubt. Bis dahin wird Reichsführer-SS der SS-R[eich] das SS-Freikorps Danmark in Stärke eines Inf. Btl (mot) zur Erhöhung der augenblicklichen Kampfkraft zuführen.
Det var intressant att ingen ifrågasatte felstavningen, trots att det ursprungliga meddelandet från OKH skrevs av icke ordagrant och skickades vidare ner i hierarkin; först från OKH till Heeresgruppe Mitte, sedan från HrG Mitte till 9:e armén och slutligen ner på kår-nivå.

Gällande benämningen på de kvarvarande resterna av Reich-divisionen i Ryssland så är det i dokumenten från perioden inget som på något sätt är hugget i sten. "SS-Div. "R""; "Kampfgruppe SS-Div "R""; "SS-R", "SS-Div "Reich"" är några av varianterna jag hittat inom tidsspannet av en månad. Standardiseringen av benämningar av olika enheter, vapensystem och fältslag var något som inom den tyska krigsmaskinen kom med några månaders eftersläpning, gärna när det lugnat ner sig lite, men dom lade ner en hel del tid och energi på att saker och ting skulle benämnas rätt i sin officiella historieskrivning.
Dikmark-Danmark_1_wm.jpg
Dikmark_Danmark_2_wm.jpg

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst