Jagdkommandos på östfronten

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Jagdkommandos på östfronten

Inlägg av Trismegistus » 26 jun 2015 17:53

Särskilt intressanta dokument är de där tyska officerare inte vägrar sticka under stolen med att läget är för jävligt och att manskapet är skit. Nedan har vi en sådan rapport gällande de av tyskarna uppsatta s.k. Jagdkommandos under vintern 1941/42 på östfronten. Dessa Jagdkommandos sattes provisoriskt upp som skidåkande infanteriförband i bataljonsstorlek efter rysk förebild då tyskarna fått en hel del smisk av de skidåkande sibiriska trupperna framför Moskva samma vinter. Dock var dessa Jagdkommandos av en helt annan kvalitet än de sibiriska trupperna och t.ex. de Jagdkommandos som även Abwehr / Division Brandenburg satte upp, vilka kom att operera bakom fiendens linjer.

Meddelandet som är skickat från Pz.A.O.K 4 till Heeresgruppe Mitte den 17 februari 1942 innehåller en statusuppdatering kring Jagdkommando 1 och 5 inom den 5:e Armekåren och ger ett visst intryck av uppgivenhet.

Trots att det saknades tydliga underlag över styrka och utrustning så konstateras att de båda Jagdkommandos saknar erfarenhet av strid på östfronten (Osterfahrung) samt i princip saknar allt vad som krävs inom utbildning och erfarenhet för att deltaga i ett vinterfälttåg. Det konstateras även att endast Jagdkommando 5 satts in i strid.

Man konstaterar även att förbanden är sammansatta av soldater ur alla vapenslag; delvis bestående av äldre Landesschützen (hemvärnsmän) i åldern 40-46 år med 4-5 barn vilka endast tjänstgjort en kort tid inom armén. Endast 15% av soldaterna i förbanden är skidåkare, majoriteten har man bara ställt på ett par skidor.
Officerskåren är ung med består till stor del av skidåkare och därför användbara. Underofficerarna däremot består även dom av Landesschützen och klassas därför endast som delvis användbara.

Gällande utbildningen så har förbanden endast skjutit skarpt på skidor vid ett tillfälle. Förbandet anses av sin egen befälhavare som "säker kanonmat" (Nach Ansicht des eigenen Kommandeurs sicheres Kanonenfutter) :)

Vid sitt första angrepp den 12 februari 1942 förlorade Jagdkommando 5 dessutom 40 man - 14 döda och 36 sårade.

Avslutningsvis så konstaterar man de båda Jagdkommandos inte är redo för självständiga stridsuppgifter och att det krävs en tilldelning av krigsvana soldater med erfaranhet från östfronten.
Jagdkommando_1_wm.jpg
Jagdkommando_2_wm.jpg

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster