Köpa officersfullmakt i Sverige?

Här diskuteras ämnen som inte passar in i de övriga kategorierna och som eventuellt sträcker sig över flera tidsepoker.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg:872
Blev medlem:30 jan 2010 01:21
Från:Stockholm
Militär Grundutb:Ingenjör
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:
Köpa officersfullmakt i Sverige?

Inlägg av Horrocks » 01 aug 2017 07:47

I brittiska armén kunde man (ofta de yngre sönerna till adelsmän) köpa sig en officersfullmakt, som jag antar är den närmaste översättningen till "commission".

I Storbritannien fanns systemet kvar till 1870-talet och verkar ha varit det vanligaste sättet att skaffa sig en tjänst som officer eller skaffa sig en befordran, åtminstone i fredstid. I krig var det vanligare att fylla de av naturliga skäl stora vakanserna med befordringar baserade på kompetens, men speciellt under den långa tiden av fred mellan Napoleonkrigen och Krimkriget var systemet mest utvecklat/urartat.

Under åtminstone 1700-talet verkar det varit vanligt förekommande i de flesta europeiska länderna, utom i Preussen samt Frankrike efter revolutionen. I Storbritannien fanns en officiell prislista med olika avgift beroende på grad och regemente (i de statusfyllda gardesregementena var mångdubbelt dyrare att köpa sig en tjänst för att säkerställa att inget patrask utanför adeln kom in). Det verkar också ha funnits en omfattande svarthandel och t o m auktioner.

Har det funnits motsvarande system i Sverige längre tillbaks i tiden?
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Profossen
Vicekorpral
Vicekorpral
Inlägg:93
Blev medlem:25 dec 2007 09:23
Kön:Man
Från:Blekinge
Militär Grundutb:Kustartilleriet
Kontakt:

Re: Köpa officersfullmakt i Sverige?

Inlägg av Profossen » 02 aug 2017 07:58

Noncommissioned officer = underofficer,
commissioned officer = Uppdragsansvarig (Enligt Google översätt)
Fritt översatt borde det betyda "Officer" oavsett ståndsmässig bakgrund.
Commissioned har med utbildningen att göra.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg:872
Blev medlem:30 jan 2010 01:21
Från:Stockholm
Militär Grundutb:Ingenjör
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: Köpa officersfullmakt i Sverige?

Inlägg av Horrocks » 02 aug 2017 08:58

Tack,

I det här sammanhanget är det kopplat till rätten/möjlighet att tjänstgöra som officer, egentligen inte utbildningen i sig. Jag har haft lite svårt att hitta en fungerande översättning, men oavsett vilket är min fundering om det i Sverige, säg på 1700-talet, fanns möjlighet att på motsvarande sätt betala för att bli t ex Kapten?

När jag läst vidare om fenomenet så tycks det ha försvunnit från övriga västeuropeiska länderna på 1780-talet, men i Storbritannien först 100 år senare. Även i Ryssland sk det ha funnits kvar länge. Jag hittade en gammal artikel "OFFICIAL BROKERAGE: OR, THE PURCHASE OF COMMISSIONS IN THE BRITISH ARMY" där det ges lite exempel från 1853:
57% av alla Överstelöjtnanter och Majorer som befordrats hade köpt sin "commission". Kaptener låg på samma nivå. Under Krimkriget sjönk andelen, men fortfarande 45% var köpta. Det verkar inte varit helt frikopplat från senioritet, utan principen var att när vakans pga av en officer dött befordrades nästa man på tur för befordran utan att behöva betala. Om vakans uppstod pga att en officer pensionerades så gick först erbjudandet till nästa, men han fick då betala. Om han inte hade råd, gick erbjudandet till näste man, osv.

Det var inga små avgifter, för en tjänst motsvarande Fänrik var prislappen £565, dvs ett runt en halv miljon kronor i dagens pengavärde. För en Löjtnant £800, Kapten £2206, Major £3514 och Överstelöjtnant £4755. Vid befordran behövde man dock "bara" betala mellanskillnaden för den nya tjänsten och avgiften för den man redan hade. Det här var dock den officiella prislistan. Svarthandeln var som nämnts omfattande.

Däremot så var avgiften mer av en deposition som återbetalades vid pensionering. Vid avsked pga misskötsel, feghet, osv förlorade man pengarna. Det betraktades som en garanti för att officerarna skulle sköta sig, inte ägna sig åt plundring, korruption eller andra sidoverksamheter. Priset för att bli avskedad var högt, inte bara i förorat anseende utan också ekonomiskt.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster