Vilken bok läser ni just nu?

Här diskuteras filmer, dokumentärer, serier, spel, böcker, tidskrifter och hemsidor med anknytning till militärhistoria.
Kategoriregler
Du använder väl "spoilertaggen"
Spoiler:
när du nämner slut och viktiga händelser i filmer och serier?
Skriv svar
Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 742
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 26 apr 2017 06:57

brunner.jpg
brunner.jpg (24.92 KiB) Visad 1906 gånger
Om Himmler var Hitlers hantlangare, Heydrich Himmlers hantlangare, Eichmann Heydrich hantlangare så skulle man kunna säga att Alois Brunner var Eichmanns hantlangare. Brunner var en nitisk och skicklig platsorganisatör av deporteringen av över 100 000 judar från Grekland, Frankrike, Slovakien och Österrike och det är om honom som denna bok handlar. Jag har alltid funnit det intressant att läsa om personer av Brunners kaliber av den enkla anledningen att det var de, liksom kommendanterna i förintelselägren, som på plats omsatte den slutgiltiga lösningen i praktisk handling. Andra "kända" organisatörer var bl.a. Franz Nowak och Dieter Wisliceny som i likhet med Brunner for Europa runt om för att organisera deporteringen av judarna till Östeuropa. Men dessa personer är inte kända för den breda massan och därmed kanske inte intressanta att skriva böcker om. De förekommer därför enbart i böcker där de bidrar med att skapa en helhet utan att de själva är föremål för bokens syfte.

Det som gjort Brunner kanske mer känd är att han efter kriget flydde och på femtiotalet hamnade i Syrien där han levde fram tills han dog. När han dog är dock omöjligt att fastställa, kanske dog han på nittiotalet, början på 2000 talet eller 2010 som verkar vara det senaste årtalet. I så fall var han 98 år när han dog. Brunner kom snabbt att bli en eftersökt nazist och när det fastställdes att han befann sig i Syrien och Damaskus försökte man från flera håll att få honom utlämnad. Men Syrien förnekade bestämt att han befann sig i landet och var inte alls intresserat av att ta tag i fallet Brunner. Frankrike och Israel försökte ta honom av daga genom att vid två tillfällen skicka brevbomber som skadade honom allvarligt men inte livshotande. Brunner kom också att ställa upp på diverse intervjuer där han inte visade någon som helst ånger för det han gjort. Brunner kom med åren att bli den mest eftersökte nazisten men uppgifterna om honom var alltjämt fragmentariska. Författarna har med denna utgångspunkt försökt att sammanställa en bok om honom genom att intervjua/beskriva personer/grupper som på det ena eller andra sättet var intresserade av honom eller hade kontakt med honom. Det är ingen sammanhängande bok men detta beror på att uppgifterna är fragmentariska och därmed svårt att skapa just en sammanhängande bok. Men den är likväl läsvärd, för närmare Brunner än så här har vi inte kommit och kanske inte kommer att komma.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 742
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 05 maj 2017 20:10

gorbi.jpg
gorbi.jpg (23.4 KiB) Visad 1877 gånger
I den här boken har ett flertal sakkunniga gett sin analys av det rådande politiska läget i Sovjetunionen. När jag säger rådande menar jag att boken är skriven 1988 då Sovjetunionen fortfarande existerade och hade ännu inte krackelerat men var bräckligt. När Gorbatjov valdes till ny generalsekreterare i mars 1985 så gjordes det med vetskapen om att förändringar var att vänta och att något som måste ske för att få den sovjetiska ekonomin i balans igen efter en lång tid av stagnation.

Boken ger en bakgrund och jämför Gorbatjov med tidigare sovjetiska ledares reformer och vad som kan vara att vänta. En stor skillnad är att det ideologiska under Gorbatjov har hamnat i skymundan och att lösningen i de problem som Sovjetunionen står inför inte går att finna i marxist-leninistiska teorierna. Lösningen finns i ett närmande till de västerländska marknadsteorierna men att detta är en skör balansgång för Gorbatjov att finna legitimitet i detta utan att överge de konservativa krafterna som alltjämt är en faktor att räkna med. Kort sagt så handlar boken om hur Gorbatjov balanserar mellan det gamla och det nya där han själv inte har för avsikt att kompromissa med kommunistpartiets ställning, bara att dess inflytande och kontrollbehov som tidigare har genomsyrat det sovjetiska samhället och som bidragit till landets stagnation ska luckras upp.

Författarna beskriver också Gorbatjov som den förste sovjetiske ledaren som förstått att profilera sig på ett västerländskt sätt vilket bidragit till hans stigande popularitet utomlands. Men, som författarna varnar för, Gorbatjov måste nog akta sig för att låta sig hänföras av de utrikiska superlativen och inte tro att de inrikespolitiska stämningarna är likadana. Till skillnad från vad Gorbatjov skriver i sin bok Perestrojka (1987), där han har en övertro på både Perestrojka och Glasnost så är författarna betydligt mer försiktiga och förutspår kanske inte Sovjetunionens undergång, men att det är alldeles för tidigt att säga vad Gorbatjovs reformer kommer att leda till. Författarna är överens om att Gorbatjov behöver tid för att genomföra allt han vill genomföra men det är tveksamt om han har den tid han behöver. Det som gör boken intressant är att den skriven under en tid då mycket hände i Sovjetunionen och man visste inte riktigt vart det skulle ta vägen. Skulle Gorbatjov få fortsätta med sina reformer? Skulle de konservativa krafterna inom partiet bromsa Gorbatjov? Eller var det något annat som stod för dörren?
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 742
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 06 maj 2017 12:12

braun.jpg
braun.jpg (28.41 KiB) Visad 1873 gånger
Det var ju det där med Eva Braun, inte första boken jag läst om denna historiska fotnot som Albert Speer uttryckte det i sina memoarer. Det är väl lite där som författaren tar avstamp i denna bok från 1983, alltså långt innan de mer djupgående böckerna om Eva Braun som kommit på senare år. Författaren försöker få grepp om vem denna kvinna var som mellan 1931 och 1945 fanns vid Hitlers sida. Det går si så där skulle jag vilja säga och boken ger egentligen inga konkreta svar på vare sig det ena eller andra. Författaren gör sitt bästa för att tränga in i denna bayerska flickas huvud för att försöka förstå vilka drivkrafter som drev henne. Känns nästan som att han blir besviken eftersom han inte hittar något avvikande eller konstigt mer än en ung kvinna som helt enkelt älskade Hitler. Författaren försöker också svara på hur denna kvinna kunde älska despoten Hitler, men även där går han bet, Eva Braun fann sig till slut i rollen som Hitlers inofficiella kvinna och var honom till lags och var aldrig på något vis obekväm för honom. Boken är väldigt lättläst, för att inte säga ytlig, och den har Evas dagbok som hon skrev mellan februari och maj 1935 som utgångspunkt. En dagbok som präglas av svartsjuka och förtvivlan av att känna sig otillräcklig inför den hon älskar över allt annat. Hur som helst finner jag Eva Braun intressant, mest kanske för att man kommer inpå Hitler mer privat än vad som annars är vanligt. Alltid intressant att läsa om den innersta kretsen på Berghof där Eva tillbringade större delen av sin tid mellan 1936 och 1944. Som läsare bör man dock vara på sin vakt eftersom personligt tyckande blandas med historiska fakta och anpassas därefter. Läsvärd? Nja, vill ni läsa om Eva är det bättre att ta någon av de senare böckerna och inte denna.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3171
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av lasseman69 » 07 maj 2017 13:38

Härligt ni håller tråden vid liv. Har fått tebaxs lusten för att läsa igen, har haft en liten downperiod och bara varit less på allt ha ha ha ha .
Har några böcker liggandes som ska plöjas igenom. Tack för inspirationen i denna tråd blir nyfiken på en del böcker.
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Sonderling
Sergeant
Sergeant
Inlägg: 239
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Sonderling » 07 maj 2017 16:29

Kul att du fått tillbaka lusten att läsa. Jag känner igen det där. Ett tag hade jag en period där jag tröttnade på böcker när det var ca 100 sidor kvar eller rättare sagt jag hade sån hög p nattduks bordet att det började kännas som ett jobb att läsa. :hmm:

Läser just nu ut Nathan Shachars bok Sin egen värsta fiende. en samling essäer om Spanska inbördeskriget. Mycket tankeväckande bok, och där han även tar med vad som hände sedan. Övergången till demokrati är intressant och jag undrar varför det aldrig tas upp som exempel på lyckade fall. receptet tycks vara forgive but not forget, även om en yngre generation vill riva upp det.
Förutom berättelser om enskilda personer som är nog så intressant tar han med en snabbgenom gång av själva kriget. Om jag fattade det hela så menar han att det var bra att kommunisterna tog över makten för det konsoliderade kampen mot rebellerna. Detta brukar väl annars beskrivas som en dålig sak, eller? Överhuvudtaget spräcker han lite myter och för fram nya teser (och då inom ramen av faktiska händelser) sånt gillar jag.
B.l.a punkterar han tesen att Spanska inbördeskriget var en förövning eller rent av ett preludium inför VK2. Då fick jag plötsligt en egen minnes bild eller ett ja just ja!? För hade du frågat mig för säg 30 år sedan så hade jag nog menat att VK2 började i juli 1936, eller så gick iallafall snacket i de vänster kretsar jag huserade.

Fallet med de Spanska föräldralösa barnen som skickades till Sovjet och bokstavligen hamnade i ur askan i elden berörde mycket. Hade ingen aning om detta. Vilket öde att sedan hamna mitt i Barbarossa.

När jag läste Beevors bok och sedan denna så undrade jag varför Franco gick så brutalt till väga? Fattar han inte att han förlänger kriget med flera månader? Hade han visat en viss storsinthet hade säkert flera gått över från republiken och man ska ju endå ta över hela landet och nån måste väl jobba i fabriker m.m. tänkte jag. Men här menar författaren att Franco bara följde praxis från tiden i Marocko. Man tar fiendens område och rensar det helt. Detta skulle även vara förklaringen till Francos makliga takt, vilket frustrerade de tyska rådgivarna.

Jag lånade mitt ex på biblan (inköpsförslag) men jag kommer nog plocka upp den på nån bokrea i framtiden. Om inte bara för texten så för de fina färgbilderna på affischer, och om kopierar dessa i en färgkopiator och förminskar till nått som ser ut som skala 1/35 skulle man nog kunna ha dem i ett diorama? :oops:

Sonderling

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3171
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av lasseman69 » 07 maj 2017 17:00

Låter som en spännande bok.
Inte mitt ämne men verkar lovande ska försöka bredda mig lite :-)
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Sonderling
Sergeant
Sergeant
Inlägg: 239
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Sonderling » 11 maj 2017 20:38

Desertörerna - Johan Erlandsson

Boken avhandlar de Amerikanska desertörer som kom till Sverige under Vietnam-kriget. Var först lite orolig att den skulle vara full av vänster floskler men blev positivt överraskad av avsaknaden av desamma.
Jag blev förvånad av att de var så många som 800, i mitt barndomshem förekom en och annan. Ja i många år trodde jag att min egen far var en av dem men han var äldre när han kom hit och visst han var ju i flottans reserv så vad som helst kunde ju hänt som han brukar säga men det var nog mer mina föräldrars engagemang mot kriget som fick dem att välja mammas hemland till slut. Nåväl jag känner endå igen den paranoida känslan som beskrivs i boken från barndomens kökbords samtal och på senare tid har jag alltid undrat om CIA/ FBI verkligen brydde sig så mycket som denna generation trodde eller tror? (En kusin till mig jobbade på FBI, farsan frågade om han kunde se sin fil, kusinen hittade inget.....) :hmm:

Boken tar upp en del levnads öden mer i detalj och då också fall där de ställdes inför rätta när de återvände. Långsintast verkar USMC vara, trots Carters amnesti så är det en del som åker dit..
Många av desertörerna går med i bokstavsvänstern andra faller i drogmissbruk och brott men detta verkar också ha en orsak i klasskillnad. Fattig och outbildad riskerar den brottsliga banan, vit och intellektuell blir mer politisk.
Men själv blir jag mest nyfiken på den desertör med krigserfarenhet som blir så förtjust i Sverige att han går med i hemvärnet för att försvara vårt land!? Vem, och hur gick det sedan undrar ju möpen i mig. Författaren har ju klart pacifistiska tendenser (frisedel) så det är ju inte nått han följer upp direkt. :skratt:

Boken passar helt klart in i varje persons Vietnam-krigs bibliotek. Men även den som bara vill specialisera sig på Svensk historia bör ju läsa den.

Sonderling

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 742
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 06 jun 2017 20:01

hans.jpg
hans.jpg (126.65 KiB) Visad 1695 gånger
Det första jag tänkte när jag började läsa den här boken är att det inte känns som dagboksanteckningar. Prosan känns alldeles för avancerad och berättelserna är detaljerade och brutala som snarare för tankarna till Sven Hassel än en dagbok från östfronten. Får inte riktigt ihop hur författaren haft tid och ork att skriva så pass detaljerat, välformulerat och utförligt när dagarna och nätterna präglas av ändlösa strider, bombardemang, omgrupperingar och en ständig brist på sömn. Det känns liksom inte logiskt att när författaren har tid över så väljer han att skriva dagbok. Men hur som helst är författaren en plikttrogen soldat som med tiden blir ett riktigt frontschwein. Han lyfter fram kamratskapen och de mardrömsliknande situationer de hamnar i. Han kanske inte hyllar fienden, snarare tvärtom finns det ett förakt med rasistiska förtecken, men han hyllar dennes beslutsamhet och hängivenhet i strid som gränsar till det brutala. De är riktiga svin som saknar all form av mänsklighet skriver han. Ända sedan första dagen av invasionen av Sovjetunionen har de röda kämpat ursinnigt och beslutsamt. Detta är man som läsare inte van vid eftersom böcker som handlar om invasionen ger känslan av lättköpta segrar, men inte här inte. Författaren beskriver också Sovjetunionen/Ryssland som ett efterblivet land med ett efterblivet och smutsigt folk. Han skriver också om specialaktioner mot partisaner och politruker och är väl medveten om vilket öde som väntade dessa när de väl hamnade i tysk fångenskap. Författaren hyser också ett förakt mot Tysklands vapenbröder Ungern och Italien vars soldater han inte har mycket till övers för. Det jag undrar över är egentligen vilket syfte författaren hade med boken, eller hade han kanske inte det, det får vi aldrig veta eftersom författaren anmäldes som saknad i strid i slutet på juni 1944. Författaren var då en del av armégrupp mitt som mer eller mindre förintades när Röda armén gick till attack. Läsvärd? Ja, kanske det, men den känns mer som en halvtaskig roman än en dagbok.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Sonderling
Sergeant
Sergeant
Inlägg: 239
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Sonderling » 07 jun 2017 14:27

Intressant intryck du ger av boken Leningrad. Den förekom ofta citerad i en annan bok (vars titel jag glömt :oops: åååh jag kommer inte på det!) jag läste vilket väckte min nyfikenhet.
Jag brukar ofta tvivla på dagböcker av just den anledning du beskriver, hur fasen hade man tid att skriva så mycket? Nej, det måste varit så att man skrev stödord för att sedan renskriva när man kom hem eller till lugnare kvarter, har jag tänkt.

Sonderling

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 813
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Horrocks » 12 jun 2017 08:29

51cOBi8yOzL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg
Last Stand at le Paradis: The Events Leading to the SS Massacre of the Norfolks 1940
by Richard J. Lane
51cOBi8yOzL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg (36.39 KiB) Visad 1663 gånger
Massakern på 97 brittiska soldater ur 2nd Royal Norfolk Regiment 27:e Maj 1940 har kanske hamnat lite i skymundan av t ex Malmedymassakern, trots fler dödsoffer. Massakern blev inte känd förrän 1943, då en av de två överlevande, Albert Pooley, återfördes till England vid en utväxling av sjuka krigsfångar. Han blev dock inte trodd av den brittiska krigsmakten - det föreföll otänkbart att den tyska krigsmakten skulle vara kapabel att begå en sådan handling. Det var först vid krigslutet när den andre överlevande, William O'Callaghan, återvände från krigsfångenskap och kunde bekräfta berättelsen som utredningen startade.
Till skillnad från den liknande massakern vid Wormhoudt ungefär samtidigt, ställdes den ansvarige officeren, kompanichefen Fritz Knöchlein, inför rätta och avrättades 1949.

Som titeln indikerar är det mer än bara en bok om själva massakern. Det är lika mycket en historik över bataljonen med avstamp när 2nd Royal Norfolks som ett av de första förbanden i BEF landstiger i Frankrike 1939, den relativa sysslolösheten under Phoney War, vidare under de kaotiska veckorna under slaget om Frankrike och slutligen de bittra striderna för att skydda evakueringen av BEF vid Dunkerque. Speciellt bataljonens hårda försvarsstriderna de sista dagarna inför evakueringen vid Dunkerque får stort utrymme och utgör en förklaring till massakern. Det tyska förbandet ur SS Totenkopf lider stora förluster pga en kombination av att britterna är beordrade att slåss till siste man eller kula och den relativa stridsovanan hos Totenkopf, vilket skapar frustration hos de tyska officerarna som sedan tas ut mot de brittiska fångarna.

Lane har en effektiv berättarteknik – som läsare vet man att det kommer sluta illa, men vet inte vilket öde som väntar de enskilda individer som man får följa fram tills dess. Själva massakern och efterspelet beskrivs relativt kortfattat och han lägger mer utrymme åt händelserna som leder fram till den. Juridiskt var det ett ganska enkelt fall – förutom de två överlevanden fanns det både franska och tyska vittnen. Inom de tyska leden blev händelsen snabbt känd och användes för att försöka manövrera bort divisionchefen Theodor Eicke, vilket dock misslyckandes.

Generellt är det en ganska kort (ca 150 sidor), rak och lättillgänglig skildring. Det hade nog gått att skriva en dubbelt så lång bok i ämnet, men i det här fallet tycker jag att Lane gjort rätt när han inte lägger för mycket energi på analys och detaljer utan nöjer sig med den kanske enklaste och mest sannolika förklaringen till vad som hände och varför.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Waldo
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1387
Blev medlem: 03 sep 2006 19:11
Kön: Man
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Andra världskriget
Ort: Uppsala

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Waldo » 15 jun 2017 20:40

Leningrad skrev:
06 maj 2017 12:12
braun.jpg
Det var ju det där med Eva Braun, inte första boken jag läst om denna historiska fotnot som Albert Speer uttryckte det i sina memoarer. Det är väl lite där som författaren tar avstamp i denna bok från 1983, alltså långt innan de mer djupgående böckerna om Eva Braun som kommit på senare år. Författaren försöker få grepp om vem denna kvinna var som mellan 1931 och 1945 fanns vid Hitlers sida. Det går si så där skulle jag vilja säga och boken ger egentligen inga konkreta svar på vare sig det ena eller andra. Författaren gör sitt bästa för att tränga in i denna bayerska flickas huvud för att försöka förstå vilka drivkrafter som drev henne. Känns nästan som att han blir besviken eftersom han inte hittar något avvikande eller konstigt mer än en ung kvinna som helt enkelt älskade Hitler. Författaren försöker också svara på hur denna kvinna kunde älska despoten Hitler, men även där går han bet, Eva Braun fann sig till slut i rollen som Hitlers inofficiella kvinna och var honom till lags och var aldrig på något vis obekväm för honom. Boken är väldigt lättläst, för att inte säga ytlig, och den har Evas dagbok som hon skrev mellan februari och maj 1935 som utgångspunkt. En dagbok som präglas av svartsjuka och förtvivlan av att känna sig otillräcklig inför den hon älskar över allt annat. Hur som helst finner jag Eva Braun intressant, mest kanske för att man kommer inpå Hitler mer privat än vad som annars är vanligt. Alltid intressant att läsa om den innersta kretsen på Berghof där Eva tillbringade större delen av sin tid mellan 1936 och 1944. Som läsare bör man dock fvara på sin vakt eftersom personligt tyckande blandas med historiska fakta och anpassas därefter. Läsvärd? Nja, vill ni läsa om Eva är det bättre att ta någon av de senare böckerna och inte denna.
Har du något tips på en bra "Eva bok"?

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 742
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 17 jun 2017 17:33

Waldo skrev:
15 jun 2017 20:40
Har du något tips på en bra "Eva bok"?
Tycker alla böcker jag läst om Eva Braun är intressanta på sitt vis, men om jag ska plocka fram nån får det bli Angela Lamberts Eva Brauns förlorade liv (2006), som enligt mig är den mest heltäckande biografin. Men jag vill även lyfta fram Nerin E Guns biografi från 1968 eftersom den är skriven i en hyfsad närtid och att författaren intervjuat både släkt och vänner till Eva.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Waldo
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1387
Blev medlem: 03 sep 2006 19:11
Kön: Man
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Andra världskriget
Ort: Uppsala

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Waldo » 21 jun 2017 20:32

Tackar! :)

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 742
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 01 jul 2017 16:48

eichmann.jpg
eichmann.jpg (31.27 KiB) Visad 1461 gånger
Den här boken läste jag redan 2006 och jag brukar egentligen inte läsa om böcker, men här kände jag att det var läge för ett undantag. Anledningen var att jag för tid sedan läste boken, Mannen i Damaskus, som handlar om Alois Brunner, och steget från Brunner till Eichmann är ju som bekant inte långt. Precis som förra gången jag läste boken är det en bok som jag rankar som en av de bästa biografier jag läst. Författaren är en påläst och skicklig historiker som jag har den största respekt för och som dessutom besitter en berättarform som är få förunnade. Han tar utgångspunkten från dels rättegången mot Eichmann där åklagarsidan på ett inte alltför lyckat sätt försökte framställa Eichmann som blodtörstig antisemit som mer eller mindre bar ansvaret för Förintelsen. Och dels Hannah Arendts bok, Den banala ondskan, som beskriver Eichmann som en robotliknande karriärlysten byråkrat som inte drivs av ideologi utan mer av plikttrohet gentemot sina överordnade. Arendts bok fick ett stort genomslag och är fortfarande en bok som används flitigt när vi försöker förstå Eichmann, trots att Arendt långt ifrån var ensam om att försöka förstå Eichmann.

Författaren lägger sig mitt emellan åklagarsidan och Arendt. Eichmann var absolut inte predestinerad att förinta judarna och hade heller inga mandat att driva Förintelsen i vare sig den ena eller andra riktningen såsom åklagarna försökte få det till. Eichmann var heller inte någon obetydlig byråkrat som bara gjorde sitt jobb utan någon ideologisk drivkraft såsom Arendt framställde honom. Sanningen ligger enligt författaren någonstans där emellan. Förutom den mycket intressanta redogörelsen av både Eichmann och dennes roll i Förintelsen så ligger bokens tyngdpunkt på rättegången och hur historien har tolkat Eichmann. Det råder knappast någon historisk enighet kring Eichmanns roll och motiv. Det är inte bara historiker som försökt tolkat honom utan han har även sysselsatt diverse sociologer, psykologer, författare, journalister, regissörer m.fl. som alla gör sitt bästa för att förstå denne man. Emellanåt med kanske mindre ädla motiv som snarare ligger närmare en personlig agenda. Cesarani har på ett mödosamt sätt sammanställt dem alla för att på så vis ge läsaren en bild av en person som inte kan delas in i det ena eller andra utan är betydligt mer komplicerad än så, och han gör det med den äran.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 742
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 09 jul 2017 15:13

tung.jpg
tung.jpg (63.29 KiB) Visad 1362 gånger
Attacken mot fabriken i Vemork (Rjukan) där tyskarna framställde tungt vatten är i alla fall för oss i Sverige och Norge andra världskrigets mest kända kommandoräd. Den har filmatiserats flera gånger och böckerna har heller inte låtit vänta på sig, så sent som 2015 producerade norskt tv en miniserie om händelserna i Rjukan. Ja för det är just händelser det rör sig om eftersom det som vi känner som attacken bara var en händelse av flera som pågick under en längre tid. Och det är just det som den här boken tar upp, författaren nämner att allt för stort fokus har hamnat på just själva attacken (operation Gunnerside) som genomfördes natten till den 28 februari 1943 då sex stycken norska sabotörer saboterade tyskarnas framställning av tungt vatten i fabriken. En räd som till sitt utförande var lyckad men vars reella påverkan på kriget var begränsad. Istället för att fokusera enbart på attacken ger författaren en helhetsbild av hela tungvattenprogrammet och hur britterna tog sig an problemet. Författaren ger en ingående beskrivning av de norska agenter som brittiska SOE hade utbildat och skickat till Norge och Rjukan. För oavsett vad efterkrigstiden har sagt om händelserna i Rjukan så var det allt igenom en brittisk operation men som utfördes av norska sabotörer. Läsaren får också följa de operationer som föregick Gunnerside och som följde efteråt. Intressant är också att läsa om de inre meningsskiljaktigheter som rådde mellan den norska exilregeringen i London och SOE, det var inte alltid de var överens om vad som var det bästa. Boken ger också stort utrymme åt tiden mellan aktionerna mot Rjukan och då i synnerhet agenternas tillvaro, inte bara i Rjukan utan även på andra håll, inte minst i Stockholm. Författaren är en skicklig berättare och det är sällan man som läsare hamnar i dvala, det rör på sig hela tiden och det är bra. Sammantaget kan man säga att tyskarna var inte alls så nära att framställa en atombomb som efterkrigstiden gjort gällande och att händelserna i Rjukan troligtvis inte hade någon inverkan på detta. Det fråntar inte prestationen av de inblandade men dess betydelse ska absolut inte överskattas.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster