Vilken bok läser ni just nu?

Här diskuteras filmer, dokumentärer, serier, spel, böcker, tidskrifter och hemsidor med anknytning till militärhistoria.
Kategoriregler
Du använder väl "spoilertaggen"
Spoiler:
när du nämner slut och viktiga händelser i filmer och serier?
Skriv svar
Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 659
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 26 apr 2017 06:57

brunner.jpg
brunner.jpg (24.92 KiB) Visad 170 gånger
Om Himmler var Hitlers hantlangare, Heydrich Himmlers hantlangare, Eichmann Heydrich hantlangare så skulle man kunna säga att Alois Brunner var Eichmanns hantlangare. Brunner var en nitisk och skicklig platsorganisatör av deporteringen av över 100 000 judar från Grekland, Frankrike, Slovakien och Österrike och det är om honom som denna bok handlar. Jag har alltid funnit det intressant att läsa om personer av Brunners kaliber av den enkla anledningen att det var de, liksom kommendanterna i förintelselägren, som på plats omsatte den slutgiltiga lösningen i praktisk handling. Andra "kända" organisatörer var bl.a. Franz Nowak och Dieter Wisliceny som i likhet med Brunner for Europa runt om för att organisera deporteringen av judarna till Östeuropa. Men dessa personer är inte kända för den breda massan och därmed kanske inte intressanta att skriva böcker om. De förekommer därför enbart i böcker där de bidrar med att skapa en helhet utan att de själva är föremål för bokens syfte.

Det som gjort Brunner kanske mer känd är att han efter kriget flydde och på femtiotalet hamnade i Syrien där han levde fram tills han dog. När han dog är dock omöjligt att fastställa, kanske dog han på nittiotalet, början på 2000 talet eller 2010 som verkar vara det senaste årtalet. I så fall var han 98 år när han dog. Brunner kom snabbt att bli en eftersökt nazist och när det fastställdes att han befann sig i Syrien och Damaskus försökte man från flera håll att få honom utlämnad. Men Syrien förnekade bestämt att han befann sig i landet och var inte alls intresserat av att ta tag i fallet Brunner. Frankrike och Israel försökte ta honom av daga genom att vid två tillfällen skicka brevbomber som skadade honom allvarligt men inte livshotande. Brunner kom också att ställa upp på diverse intervjuer där han inte visade någon som helst ånger för det han gjort. Brunner kom med åren att bli den mest eftersökte nazisten men uppgifterna om honom var alltjämt fragmentariska. Författarna har med denna utgångspunkt försökt att sammanställa en bok om honom genom att intervjua/beskriva personer/grupper som på det ena eller andra sättet var intresserade av honom eller hade kontakt med honom. Det är ingen sammanhängande bok men detta beror på att uppgifterna är fragmentariska och därmed svårt att skapa just en sammanhängande bok. Men den är likväl läsvärd, för närmare Brunner än så här har vi inte kommit och kanske inte kommer att komma.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 659
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 05 maj 2017 20:10

gorbi.jpg
gorbi.jpg (23.4 KiB) Visad 141 gånger
I den här boken har ett flertal sakkunniga gett sin analys av det rådande politiska läget i Sovjetunionen. När jag säger rådande menar jag att boken är skriven 1988 då Sovjetunionen fortfarande existerade och hade ännu inte krackelerat men var bräckligt. När Gorbatjov valdes till ny generalsekreterare i mars 1985 så gjordes det med vetskapen om att förändringar var att vänta och att något som måste ske för att få den sovjetiska ekonomin i balans igen efter en lång tid av stagnation.

Boken ger en bakgrund och jämför Gorbatjov med tidigare sovjetiska ledares reformer och vad som kan vara att vänta. En stor skillnad är att det ideologiska under Gorbatjov har hamnat i skymundan och att lösningen i de problem som Sovjetunionen står inför inte går att finna i marxist-leninistiska teorierna. Lösningen finns i ett närmande till de västerländska marknadsteorierna men att detta är en skör balansgång för Gorbatjov att finna legitimitet i detta utan att överge de konservativa krafterna som alltjämt är en faktor att räkna med. Kort sagt så handlar boken om hur Gorbatjov balanserar mellan det gamla och det nya där han själv inte har för avsikt att kompromissa med kommunistpartiets ställning, bara att dess inflytande och kontrollbehov som tidigare har genomsyrat det sovjetiska samhället och som bidragit till landets stagnation ska luckras upp.

Författarna beskriver också Gorbatjov som den förste sovjetiske ledaren som förstått att profilera sig på ett västerländskt sätt vilket bidragit till hans stigande popularitet utomlands. Men, som författarna varnar för, Gorbatjov måste nog akta sig för att låta sig hänföras av de utrikiska superlativen och inte tro att de inrikespolitiska stämningarna är likadana. Till skillnad från vad Gorbatjov skriver i sin bok Perestrojka (1987), där han har en övertro på både Perestrojka och Glasnost så är författarna betydligt mer försiktiga och förutspår kanske inte Sovjetunionens undergång, men att det är alldeles för tidigt att säga vad Gorbatjovs reformer kommer att leda till. Författarna är överens om att Gorbatjov behöver tid för att genomföra allt han vill genomföra men det är tveksamt om han har den tid han behöver. Det som gör boken intressant är att den skriven under en tid då mycket hände i Sovjetunionen och man visste inte riktigt vart det skulle ta vägen. Skulle Gorbatjov få fortsätta med sina reformer? Skulle de konservativa krafterna inom partiet bromsa Gorbatjov? Eller var det något annat som stod för dörren?
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 659
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 06 maj 2017 12:12

braun.jpg
braun.jpg (28.41 KiB) Visad 137 gånger
Det var ju det där med Eva Braun, inte första boken jag läst om denna historiska fotnot som Albert Speer uttryckte det i sina memoarer. Det är väl lite där som författaren tar avstamp i denna bok från 1983, alltså långt innan de mer djupgående böckerna om Eva Braun som kommit på senare år. Författaren försöker få grepp om vem denna kvinna var som mellan 1931 och 1945 fanns vid Hitlers sida. Det går si så där skulle jag vilja säga och boken ger egentligen inga konkreta svar på vare sig det ena eller andra. Författaren gör sitt bästa för att tränga in i denna bayerska flickas huvud för att försöka förstå vilka drivkrafter som drev henne. Känns nästan som att han blir besviken eftersom han inte hittar något avvikande eller konstigt mer än en ung kvinna som helt enkelt älskade Hitler. Författaren försöker också svara på hur denna kvinna kunde älska despoten Hitler, men även där går han bet, Eva Braun fann sig till slut i rollen som Hitlers inofficiella kvinna och var honom till lags och var aldrig på något vis obekväm för honom. Boken är väldigt lättläst, för att inte säga ytlig, och den har Evas dagbok som hon skrev mellan februari och maj 1935 som utgångspunkt. En dagbok som präglas av svartsjuka och förtvivlan av att känna sig otillräcklig inför den hon älskar över allt annat. Hur som helst finner jag Eva Braun intressant, mest kanske för att man kommer inpå Hitler mer privat än vad som annars är vanligt. Alltid intressant att läsa om den innersta kretsen på Berghof där Eva tillbringade större delen av sin tid mellan 1936 och 1944. Som läsare bör man dock vara på sin vakt eftersom personligt tyckande blandas med historiska fakta och anpassas därefter. Läsvärd? Nja, vill ni läsa om Eva är det bättre att ta någon av de senare böckerna och inte denna.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3015
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av lasseman69 » 07 maj 2017 13:38

Härligt ni håller tråden vid liv. Har fått tebaxs lusten för att läsa igen, har haft en liten downperiod och bara varit less på allt ha ha ha ha .
Har några böcker liggandes som ska plöjas igenom. Tack för inspirationen i denna tråd blir nyfiken på en del böcker.
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Sonderling
Korpral
Korpral
Inlägg: 185
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Sonderling » 07 maj 2017 16:29

Kul att du fått tillbaka lusten att läsa. Jag känner igen det där. Ett tag hade jag en period där jag tröttnade på böcker när det var ca 100 sidor kvar eller rättare sagt jag hade sån hög p nattduks bordet att det började kännas som ett jobb att läsa. :hmm:

Läser just nu ut Nathan Shachars bok Sin egen värsta fiende. en samling essäer om Spanska inbördeskriget. Mycket tankeväckande bok, och där han även tar med vad som hände sedan. Övergången till demokrati är intressant och jag undrar varför det aldrig tas upp som exempel på lyckade fall. receptet tycks vara forgive but not forget, även om en yngre generation vill riva upp det.
Förutom berättelser om enskilda personer som är nog så intressant tar han med en snabbgenom gång av själva kriget. Om jag fattade det hela så menar han att det var bra att kommunisterna tog över makten för det konsoliderade kampen mot rebellerna. Detta brukar väl annars beskrivas som en dålig sak, eller? Överhuvudtaget spräcker han lite myter och för fram nya teser (och då inom ramen av faktiska händelser) sånt gillar jag.
B.l.a punkterar han tesen att Spanska inbördeskriget var en förövning eller rent av ett preludium inför VK2. Då fick jag plötsligt en egen minnes bild eller ett ja just ja!? För hade du frågat mig för säg 30 år sedan så hade jag nog menat att VK2 började i juli 1936, eller så gick iallafall snacket i de vänster kretsar jag huserade.

Fallet med de Spanska föräldralösa barnen som skickades till Sovjet och bokstavligen hamnade i ur askan i elden berörde mycket. Hade ingen aning om detta. Vilket öde att sedan hamna mitt i Barbarossa.

När jag läste Beevors bok och sedan denna så undrade jag varför Franco gick så brutalt till väga? Fattar han inte att han förlänger kriget med flera månader? Hade han visat en viss storsinthet hade säkert flera gått över från republiken och man ska ju endå ta över hela landet och nån måste väl jobba i fabriker m.m. tänkte jag. Men här menar författaren att Franco bara följde praxis från tiden i Marocko. Man tar fiendens område och rensar det helt. Detta skulle även vara förklaringen till Francos makliga takt, vilket frustrerade de tyska rådgivarna.

Jag lånade mitt ex på biblan (inköpsförslag) men jag kommer nog plocka upp den på nån bokrea i framtiden. Om inte bara för texten så för de fina färgbilderna på affischer, och om kopierar dessa i en färgkopiator och förminskar till nått som ser ut som skala 1/35 skulle man nog kunna ha dem i ett diorama? :oops:

Sonderling

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3015
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av lasseman69 » 07 maj 2017 17:00

Låter som en spännande bok.
Inte mitt ämne men verkar lovande ska försöka bredda mig lite :-)
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Sonderling
Korpral
Korpral
Inlägg: 185
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Sonderling » 11 maj 2017 20:38

Desertörerna - Johan Erlandsson

Boken avhandlar de Amerikanska desertörer som kom till Sverige under Vietnam-kriget. Var först lite orolig att den skulle vara full av vänster floskler men blev positivt överraskad av avsaknaden av desamma.
Jag blev förvånad av att de var så många som 800, i mitt barndomshem förekom en och annan. Ja i många år trodde jag att min egen far var en av dem men han var äldre när han kom hit och visst han var ju i flottans reserv så vad som helst kunde ju hänt som han brukar säga men det var nog mer mina föräldrars engagemang mot kriget som fick dem att välja mammas hemland till slut. Nåväl jag känner endå igen den paranoida känslan som beskrivs i boken från barndomens kökbords samtal och på senare tid har jag alltid undrat om CIA/ FBI verkligen brydde sig så mycket som denna generation trodde eller tror? (En kusin till mig jobbade på FBI, farsan frågade om han kunde se sin fil, kusinen hittade inget.....) :hmm:

Boken tar upp en del levnads öden mer i detalj och då också fall där de ställdes inför rätta när de återvände. Långsintast verkar USMC vara, trots Carters amnesti så är det en del som åker dit..
Många av desertörerna går med i bokstavsvänstern andra faller i drogmissbruk och brott men detta verkar också ha en orsak i klasskillnad. Fattig och outbildad riskerar den brottsliga banan, vit och intellektuell blir mer politisk.
Men själv blir jag mest nyfiken på den desertör med krigserfarenhet som blir så förtjust i Sverige att han går med i hemvärnet för att försvara vårt land!? Vem, och hur gick det sedan undrar ju möpen i mig. Författaren har ju klart pacifistiska tendenser (frisedel) så det är ju inte nått han följer upp direkt. :skratt:

Boken passar helt klart in i varje persons Vietnam-krigs bibliotek. Men även den som bara vill specialisera sig på Svensk historia bör ju läsa den.

Sonderling

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster