Vilken bok läser ni just nu?

Här diskuteras filmer, dokumentärer, serier, spel, böcker, tidskrifter och hemsidor med anknytning till militärhistoria.
Kategoriregler
Du använder väl "spoilertaggen"
Spoiler:
när du nämner slut och viktiga händelser i filmer och serier?
Skriv svar
Hans S
Korpral
Korpral
Inlägg: 175
Blev medlem: 03 jan 2018 09:32
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Hans S » 12 aug 2018 17:42

Jag läser militärpornografiska alster också.

Bild

Som jag är för lat att recensera, det får The Guardian göra åt mig: https://www.theguardian.com/books/2006/ ... ianreview5

Jag har läst Phoenix Squadron och jag var även där imponerad.
https://www.amazon.co.uk/Phoenix-Squadr ... 067&sr=1-4

Rowland White är på min favoritförfattarlista och jag kommer snart skaffa i alla fall Storm Front.
https://www.amazon.co.uk/Storm-Front-Ro ... 067&sr=1-3

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 833
Blev medlem: 30 jan 2010 01:21
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Ingenjör
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Horrocks » 13 aug 2018 11:10

download (2).jpeg
British Battle Tanks: British-made tanks of World War II
download (2).jpeg (12.89 KiB) Visad 25 gånger
David Fletcher är en av de ledande experterna på brittiskt pansar, knuten till Bovington Tank Museum, och har skrivit flera böcker i ämnet och dyker ofta i TV-dokumentärer som berör ämnet.

I den här boken går han igenom de egenutvecklade stridsvagnarna som britterna använde under andra världskriget, från Matilda till Comet. I varje kapitel får man en initierad teknisk beskrivning som håller sig på en lagom nivå för de flesta, dvs varje skruv och mutter analyseras inte men de väsentliga delarna fångas upp på ett begripligt sätt. Vidare innehåller varje kapitel avsnitt om operationell användning liksom bra beskrivning av erfarenheterna av respektive vagn och förmåga vs motståndarnas utrustning.

Det är knappast en hyllning till brittisk ingenjörskonst (han är rätt hård i sina omdömen), men han nyanserar bilden lite och lyfter bl a upp bakgrunden till varför det satsades på bristfälliga konstruktioner -de stora förlusterna i Frankrike och rädslan för invasion 1940 tvingade fram ett beslut att prioritera kvantitet framför kvalitet. Däremot konstaterar han att det var ett stort misslyckande att de vagnar som utvecklades 1941-1943 i (Churchill och Cromwell) inte blev bättre än vad de blev. Här var det mer en fråga om inkompetens kombinerad med prestige och politisk spel, snarare än konsekvens av medvetna beslut.

I praktiken är varje kapitel en förkortad version av de Osprey-böcker som Fletcher skrivit om respektive stridsvagn. Har man redan dessa får man inte ut så mycket nytt, undantaget kapitlen om de tidiga Cruiser-vagnarna som jag inte tror är utgivna i annan form tidigare. Annars är det hyfsad valuta för pengarna eftersom boken motsvarar 6 eller 7 Osprey-titlar från en av de mest kunniga på området.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst